Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Új eszköz a szédülés enyhítésére

Az úgynevezett jóindulatú, helyzeti szédülés egy rövid mozdulatsor elvégzésével elmulasztható, ám azt nem mindenki képes helyesen kivitelezni. Kanadai kutatók egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely ehhez nyújt segítséget.

A jóindulatú helyzeti szédülés (benignus paroxizmális pozicionális vertigo, BPPV) a hatvan év fölött emberek mintegy tíz százalékát érinti becslések szerint. Az erős szédülés gyakran jelentkezik a fej felemelésekor, lefekvéskor, felkeléskor vagy az ágyban forgolódáskor, olyan esetekben, amikor a fej pozíciója megváltozik.

A kellemetlen, de ártalmatlan szédülést a belső fülben lévő kalciumszemcsék leválása okozza. A kezelésére alkalmazott úgynevezett Epley-manőver elősegíti a szemcsék szétoszlását a fül hallójárataiban. A mozgássorozat egyszerű és igen hatékony, ám a páciensek számára mégis túl bonyolult lehet ahhoz, hogy otthon is alkalmazni tudják.

Ezen segít az új eszköz, melyet Matthew Bromwich, a kanadai Ontario gyerekkórházának munkatársa és kollégái fejlesztettek ki. A DizzyFIX elnevezésű berendezés bármely baseballsapka sildjéhez csatlakoztatható. A páciens szeme előtt elhelyezett eszközben sűrű folyadékban egy nagyobb szemcse található, amelynek mozgása követi a betegét, ezzel pedig vizuális mankót biztosít az Epley-manőver helyes elvégzéséhez, a részecske ugyanis csak akkor halad előre megfelelően, ha a páciens éppen azt teszi, amit a kezelésnél az orvos is tenne.

A készülékkel végzett próbák során a kutatók negyven páciensnek adták oda egyhetes otthoni használatra az eszközt, amely a tesztelők 88 százalékánál bizonyult sikeresnek a BPPV elmulasztásában.

Az eszköz forgalmazását az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában engedélyezték már.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szedules-epley-manover