Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Nyáron veszélyesek lehetnek a mikrózott ételek

A mikrohullámú sütőben melegített ételekben a nyári melegben nagyobb eséllyel szaporodnak el a baktériumok, figyelmeztetnek német szakemberek.

Mivel a ezek a sütők az ételt nem melegítik fel teljesen, terjeszthetik a szalmonellát – figyelmeztet az R+V német biztosítótársaság. Marko Ostendorf, az R+V információs központjának orvosa kifejtette: "a mikrohullámú sütők nem melegítenek egyenletesen, ezáltal úgynevezett hideg pontok alakulnak ki. Ezekben a ‘fészkekben’ pedig életben maradnak, és szaporodnak a baktériumok".

Ennek megakadályozására a szakember javaslata szerint az ételt mennyiségének megfelelően négy-öt percig kell a legmagasabb fokozaton melegíteni. Emellett hasznos, ha közben párszor meg is forgatjuk, illetve ha lapos edényt használunk, mivel akkor a hullámoknak csak néhány centiméter mélyen kell az ételbe hatolniuk.

Ostendorf szerint érdemes az ételt a melegítés után még pár percig a mikrohullámú sütőben hagyni, ez alatt az idő alatt ugyanis a hő jobban szétterjed. Mivel a szárnyasokból készült ételek sokkal "fogékonyabbak" a szalmonellára, ezeket érdemesebb tűzhelyen vagy sütőben melegíteni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mikrohullamu-suto-bakteriumok