Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mit tehet, ha migrén kínozza?

A migrén kínzó, görcsös fejfájás, amely korra és nemre való tekintet nélkül támad. A fájdalom szinte rohamszerűen jelentkezik, és gyakran nem csupán egy-két óráig tart, de akár napokig is elhúzódhat.

Migrénem van – kiáltottak fel fájdalmasan hajdani dámák, unatkozó úriasszonyok, és fejüket fogva hagyták el a nem kedvükre való társaságot, vagy éppen hites uruk megunt hálószobáját. Mert a migrén elegáns és felülírhatatlan kifogás volt, akkor is, ha valóban fájdalmas görcsökkel kínozta a rá hivatkozót, és akkor is, ha csupán alibiként, trükkös kibúvóként hivatkoztak rá.

- De mi is az a migrén? Mitől tör rá áldozatára váratlanul? – azt MTI munkatársa erről kérdezte Kovács Éva életmód-tanácsadót.

- Bizony a migrén valóság, létező fájdalom, amely nem tűnt el az egykori felső körökbe tartozó hölgyek szeszélyeivel együtt. Sőt azt mondhatjuk, ma egyre gyakoribb az a kínzó, görcsös fejfájás, amelyet migrénként titulálunk, és amely nem csak a nők kiváltsága, hanem korra és nemre való tekintet nélkül támad. Fejfájásról sokat panaszkodnak az emberek, de a „normális” fejfájást az különbözteti meg a migréntől, hogy az általában egy-egy hatékony fájdalomcsillapító hatására elmúlik, és oka is könnyen megfejthető, hiszen mögötte mindig van valami, ami kiváltja – időjárás-változás, fogfájás, fülfájás, idegeskedés, kialvatlanság. A migrén szinte rohamszerűen jelentkezik, általában a halánték körül, lüktető, görcsös fájdalommal jár, amely csillapíthatatlan, és gyakran nem csupán egy-két óráig tart, akár napokig is elhúzódhat.

- Hogyan lehet elejét venni, ha kiváltó okát sem ismerjük?

- Azért a „gyakorlott” migrénesek már megérzik jöttét, szédülés, fáradtság, hányinger, hangulatváltozás, a koncentrációkészség csökkenése előzi meg általában. Kialakulásához a frontérzékenység, a vércukor- és a hormonszint változása egyaránt hozzájárulhat.

- Századunk betegségének tartják, annak ellenére, hogy habkönnyű lányregények megsárgult lapjain elmaradhatatlanul fel-felbukkan.

- Ma – érdekes módon – éppen a stresszes élettel, a sok feszültséggel, rohanással, a felfokozott élettempóval magyarázzák terjedését, holott régen sokkal inkább az unalom, a semmittevés „hozta ki”. Ennek nem mond ellent, hogy sok orvos pszichoszomatikus okokkal magyarázza, köztük a magányossággal, magánéleti konfliktusokkal, sikertelenséggel, különféle szociális tényezőkkel.

- Manapság azt tartják: mindenki veszélyeztetett.

- Ez így is van, civilizációs betegség rangjára emelkedett, és kialakulásában családi hajlam, halmozottság is megfigyelhető. Akinek már volt benne része, számíthat rá, hogy nem egyszeri eseményről van szó, a migrén vissza-visszatér. Bár elfogadott és ismert gyógymód nincs rá, egyénileg fel lehet készülni fogadására. Van, aki a fény elől sötét szobába menekül, más inkább sétára vágyik a szabad levegőn. Mint sok mindenre, a migrénre is leginkább erőteljes életmódváltást javasolnak a szakemberek. Ez nem egyszerű, hiszen a megélhetési problémák, a teljesítménykényszer, a magánéleti kudarcok nem múlnak el egyik percről a másikra, és a migrén is megmarad mint kísérőjelenség. Táplálkozástudósok szerint a bevitt étel is befolyásolja a migrén kialakulását, bizonyos étkek kifejezetten elősegítik jelentkezését, ezt viszont könnyen meg lehet figyelni, és elkerülhetők a görcsös fejfájást kiváltó táplálékok.

Természettudósok különféle gyógyteákra esküsznek. Az őszi margitvirágot Európában évszázadok óta alkalmazzák a fejfájás és migrén megelőzésére, fejfájás enyhítésére. Az ősi kínai gyógyászatban a gyömbér tölt be hasonló szerepet. Amerikai kutatók eredményei alapján a két növény együttesen alkalmazva egymás hatását erősíti. A ginzeng ez irányú pozitív hatása stresszoldó (adaptogén) képességének köszönhető. Az eredményeket a modern gyógyászat klinikai kísérletekkel igazolta.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/migren-fejfajas