Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Zöldség-gyümölcs mellrák ellen

A táplálkozási szokások és a rák kialakulásának összefüggésére szolgált bizonyítékkal egy tanulmány, amely szerint a sok zöldség, gyümölcs és szója fogyasztása akár 30 százalékkal is csökkentheti a nőknél az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Lesley M. Butler, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa és csapata 34 ezer Szingapúrban élő kínai nő adatait elemezte, akik egészségét és életmódját 1993 és 1995 között mérték fel, majd a vizsgálatokat tíz évvel később megismételték – ekkor derült fény az étrend és a mellrák kockázata közti összefüggésre.

Az adatok elemzése során két nagy típusba tartozó étrendet tudtak megkülönböztetni: az egyikben a hús, keményítő és a telített zsír dominált, a másikban pedig a zöldségek, gyümölcsök és a szója. Az eredmények azt mutatták, hogy az utóbbi étrendet követőknél alacsonyabb volt a mellrák kialakulásának kockázata.

Az amerikai és a kínai táplálkozási szokások sokban különböznek: az USA-ban például nagyon népszerűek a kínai konyhára nem jellemző grillezett húsok, amelyek elkészítése során rákkeltő hatású heterociklikus aminok keletkeznek, Butler szerint ettől függetlenül a sok zöldséget, gyümölcsöt, esetleg szóját tartalmazó étrend előnyös lehet az amerikai nők számára is.

A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mellrak-zoldseg-gyumolcs-szoja