Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A legrászorulóbbaknak árt leginkább a fogyasztószer

A szibutramin sok millió túlsúlyos embernek segített lefogyni, de egy most befejezett tanulmány eredményei miatt már sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezik, hogy elhízott szívbetegek vagy cukorbetegek is szedjék a készítményt.

A szibutramin a 90-es évek végén került forgalomba, és igen sikeresnek bizonyult. Több nagy vizsgálat igazolta, hogy megfelelő életmódi és táplálkozási változtatásokkal együtt alkalmazva a gyógyszer képes hatékonyan csökkenteni a testsúlyt. Már az első tanulmányok során megfigyelték azonban, hogy a fogyasztószer kissé emeli a vérnyomást és gyorsítja a szívműködést, aminek fényében a szakorvosok egy része óvatosságra intett szedésével kapcsolatban.

Ugyanakkor éppen a koszorúér-betegségben, illetve anyagcserezavarban, cukorbetegségben szenvedők esetében volna fontos az esetleges súlytöbblet eltüntetése, tehát olyan gyógyszer adása, amely a diéta betartása, a megfelelő életvitel mellett tovább segíti a fogyást. Ennek tisztázása végett szervezték meg az angol elnevezése alapján SCOUT betűszóval jelölt tanulmányt.

A vizsgálat 16 ország 300 intézetében zajlott, és több mint tízezer önkéntes, kövér ember vett részt benne. A cél az volt, hogy pontosan tisztázni lehessen: a testsúly csökkentése éppen a szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben szenvedőknél kifejezettebben lassítja-e a kóros állapot előrehaladását.

A vizsgálat adatainak első elemzése azonban azt jelezte, hogy a koszorúér-betegségben szenvedők csoportjában gyakoribb lett szibutramin szedése esetén a szívroham, különösen akkor, ha cukorbetegek is voltak. A betegségeknek ez a kombinációja igen gyakori és fokozott figyelmet igényel. A szibutramin alkalmazását most éppen ilyen esetben tiltották meg az uniós és amerikai hatóságok.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/fogyasztoszer-szibutramin