Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mégsem károsak a telített zsírok?

A főként húsokban és tejtermékekben található telített zsírok rossz hírben állnak, ám több korábbi tanulmány mostani elemzése szerint nem igazolt a telített zsírok fogyasztása és a szívkockázat növekedése közti összefüggés.

A telített zsírsavak emelik a vérben a "rossz", vagyis az LDL-koleszterin szintjét, ezt pedig a szívbetegségek és a szélütés kockázati tényezőjeként tartják számon a szakemberek. Az egészségügyi ajánlások szerint ezért a zsíros húsok, a vaj és más zsíros tejtermékek fogyasztása kerülendő.

Az összesen 348 ezer felnőttre kiterjedő 21 korábbi, követéses tanulmány eredményeit összegző új elemzés ezzel szemben nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a telítetlen zsírok nagyobb mértékű fogyasztása emelné a szívbetegség vagy a szélütés kockázatát.

Szakemberek azonban arra intenek, hogy az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett megállapítások nem jelentik azt, hogy bármilyen mennyiségben ártalmatlan lenne a telített zsír. Robert Eckel, a denveri University of Colorado munkatársa hangsúlyozta, hogy az étrend és a szív egészsége közötti összefüggés kutatásánál sokkal inkább a "táplálkozási mintázatra" kell figyelni, semmint a diéta egy-egy alkotóelemére.

Az úgynevezett mediterrán diéta, amely gyümölcsben, zöldségben gazdag, valamint sok teljes kiőrlésű gabonát, halat és telítetlen növényi olajokat tartalmaz, bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek és a szélütés előfordulási kockázatát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/telitett-zsirok