Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A nők férfivé operálásának legnehezebb lépése

A transzszexuális nők férfivá válásának végső lépése a pénisz kialakítása, amely a pácienst képessé teheti a teljes értékű szexuális életre. A legfőbb korlátozó tényező, hogy a pénisz különleges erektilis szövetének jelenleg nincs megfelelő pótlóanyaga.

Piet B. Hoebeke és munkatársai az eddigi legnagyobb retrospektív tanulmány keretében értékelték ki 129 transzszexuális nő férfivá operálásának lépéseként elvégzett, felfújható, hidarulikus (folyadékpumpás) erektilis protézis beültetése után kapott eredményeket – írja a European Urology c. folyóirat.

A 129 esetben összesen 185 implantátum beültetésére volt szükség a művileg képzett pénisz létrehozásához – a kutatók szerint egyértelmű, hogy még messze vagyunk a tökéletes megoldástól, mely a transznemű betegek számára lehetővé tenné a kielégítő szexuális életet. Többféle technikával is kísérleteztek a pénisz megfelelő merevedésének eléréséhez, azonban ezek mindeddig komplikációkkal és a pénisz károsodásával jártak.

Ilyen pótlásokat férfiak esetében is alkalmaznak, a transzneműek esetében azonban nagyobb a fertőzések kockázata, valamint a mechanikai károsodás is gyakoribb.

A szövődmények gyakori előfordulása ellenére jelenleg még mindig a hidraulikus erektilis pótlások jelentik a legjobb megoldást a transzneműek számára, és bár a tanulmányban ismertetett adatok nem döntenek a különböző protézistípusok egyike javára sem, a gyakorlat azt mutatja, hogy a két elemből állóak jobbak, mint a három eleműek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/penisz-protezis-transznemu