Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A rejtett hasi zsír veszélyei

Az elhízás veszélyes – ezzel sokan tisztában vagyunk, egy felmérés szerint ugyanakkor az európaiak riasztóan magas aránya nem tud az úgynevezett rejtett hasi zsír létezéséről és veszélyeiről. Pedig ez a típusú elhízás akár az életünket is megrövidítheti. Mit tegyünk ez ellen?

A viscerális zsír, azaz a létfontosságú szerveinket a hasüregben körülvevő zsír nem látható és nem érezhető, de aktív szerepet játszik az anyagcserében. Ha túlzott mennyiségben van jelen, növeli az olyan életet veszélyeztető, és a vezető halálokok közé tartozó betegségek kialakulásának kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, trombózis, stroke).

Nem ismerik, de szabadulnának tőle

Egy nemrég közzétett felmérés eredménye szerint a megkérdezett több mint 12 ezer fogyni vágyó európai 88 százaléka nem tudta, mit jelent a viscerális zsír kifejezés – miközben a kontinens lakosságának 53 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A felmérés során a kapcsolódó kockázatokat megismerve 61 százalék azonban úgy nyilatkozott, hogy a hallottak még inkább megerősítették fogyási szándékában – a veszélyek tudatosítása tehát nagy mértékben motiválja a fogyni vágyókat.

A motivációra pedig nagy szükség van, az elhatározás ugyanis többnyire nem elég. A felmérés szerint a korábban újévi fogadalomként fogyókúrázók kétharmada vallotta be, hogy nem járt sikerrel.

Dr. Terry Maguire, gyakorló gyógyszerész, a belfasti Queen’s University tiszteletbeli docense kiemelte: „A legtöbb túlsúlyos ember esztétikai, és nem egészségügyi problémaként kezeli az elhízást, ezért fontos, hogy belássák a fogyás egészségügyi előnyeit is a pozitív külső változások mellett.

Kis fogyás is segít

A rejtett hasi zsírtöbblet legmegbízhatóbb külső jelének, és emiatt a veszély legjobb előrejelzőjének a megnövekedett derékbőség tekinthető. „A viscerális zsír mennyisége megbízhatóbban vetíti előre az idő előtti elhalálozás eshetőségét, mint önmagában a testsúly” – fejtette ki Stephan Jacob professzor, a tanulmány egyik társszerzője.

Jó hír, hogy a testsúly csökkenésekor a rejtett hasi zsír aktív természetéből adódóan könnyebben alakul át energiává, mint a közvetlenül a bőr alatt található zsír. „Már kismértékű viscerális zsírfelesleg is növeli a súlyos betegségek kockázatát, azonban szerény súlyveszteség is jelentősen mérsékli ezt a veszélyt” – tette hozzá Jacob.

Nincs mese, fogyni kell, de hogyan? David Haslam belgyógyász professzor, az Egyesült Királyság elhízás elleni országos fórumának elnöke a jelentésben arra figyelmeztet, hogy a divatos, általában gyors testsúlycsökkenést ígérő fogyókúrák valójában többet árthatnak, mint használnak. „A leadott súlyt újra és újra felszedjük, ráadásul a visszahízott zsír egy része viscerális zsírként rakódik le.” Ne fogyókúrát válasszunk tehát, hanem új, egészséges életmódot!

Ehhez segítséget az alábbi cikkünkben talál [0], a tartós fogyás irányelveiről pedig itt olvashat [0].



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/visceralis-rejtett-hasi-zsir