Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Tovább élnek a fiatalos kinézetűek

Örülhetnek a babaarcú emberek: ha valaki fiatalnak, valós korához képest zsengébb korúnak néz ki, hosszabb életre számíthat dán kutatók szerint.

A megállapítást egy 2001-ben végzett felmérésre alapozták, amelyben 1800 hetven év feletti ikerpáron végeztek fizikális és kognitív teszteket, illetve a arcukat is lefényképezték. Ezt követően három csoportnak mutatták meg a felvételeket, a csoportok tagjainak pedig meg kellett tippelniük az ikerpárok korát. A kutatók ezután nyomon követték, hogy meddig élnek az ikrek.

A szakemberek arra jutottak, hogy azoknak, akik koruknál fiatalabbnak tűntek, sokkal nagyobb a hosszabb életre való esélyük – még az olyan tényezőket is figyelembe véve mint a nem és a környezeti hatások. Minél nagyobb volt az ikrek kinézete közötti eltérés, annál nagyobb volt annak az esélye, hogy az idősebbnek tűnő hal meg először.

A kutatók mindennek lehetséges biológiai okát is feltárták: a fiatalabbnak tűnő embereknek hosszabbak a telomerjeik, vagyis a DNS-nek azok a kulcsfontosságú szakaszai, amelyek az öregedéshez kapcsolódnak. A rövidebb telomerekkel bírók pedig vélemények szerint gyorsabban öregszenek.

A dán kutatók szerint a külső alapján megbecsült életkor jó arra, hogy megjósolják a 70 év felettiek várható élettartamát – olvasható a British Medical Journal internetes kiadásában.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/fiatalos-kulso-eletkor