Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kórokozók hemzsegnek a cigarettákon

Az átlagos cigaretta hemzseg a mikrobáktól, köztük légzőszervi megbetegedéseket vagy akár szepszist okozó baktériumoktól – bizonyította be egy kutatás.

Korábbi kutatások során már vizsgálták egyes mikrobák cigarettákon való előfordulását, Amy R. Sapkota, a Marylandi Egyetem Közegészségtani Intézetének docense és kollégái azonban most négy cigarettamárka esetében az azokon lévő összes kórokozót felderítette.

A cigarettákon több száz baktériumfajt találtak, köztük tüdő- és légzőszervi megbetegedéseket, szepszist, ételfertőzéseket, valamint kórházi fertőzéseket okozó mikrobákat is.

Az egyelőre nem világos, hogyan képesek egyes kórokozók túlélni a dohányzás közben fellépő hőhatást; valószínűleg nem a cigaretta hegyében élnek, amely forró, hanem más részeiben, amelyek hűvösebbek maradnak.

Sapkota szerint korai lenne kijelenteni, hogy e kórokozók miatt betegesebbek az aktív és a passzív dohányosok, de az bizonyos, hogy a dohányzók légutaiban több baktérium található a bakteriális fertőzések is és gyakoribb. John L. Pauly, a Roswell Park Cancer Institute kutatója szerint az sem kizárható, hogy a daganatos betegségek magasabb számáért is részben a mikrobák okozta állandó gyulladás lehet felelős.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/cigaretta-mikrobak