Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Saját kérésükre kasztrálják a cseh pedofilokat

Sikeres terápiával kezelik egy csehországi klinikán az olyan beteges szexuális elhajlásokat, mint a pedofília vagy a szadizmus. A kezelés iránt már a külföldi páciensek részéről is nagy az érdeklődés, holott az Európai Tanács bírálta a többek között kasztrációt is alkalmazó módszert.

A Reflex című cseh hetilap felidézte, hogy a szexuális aberrációk „barbár” kezelési metódusát, különösen a műtéti kasztrációt kritikai össztűz fogadta a brit sajtóban, és emberi jogi aktivisták felháborodását is kiváltotta. A Havlickuv Brodban található klinika páciensei azonban kifejezetten dicsérték a kezelést.

Mint Zelmira Herrova, a szexológiai klinika vezetője elmondta: az angol sajtókritikák ellenére számos megkeresést kaptak olyan brit páciensektől, akik a csehországi kezelés lehetőségeiről érdeklődtek. Beszámolt egy skót börtönből érkezett levélről, amelyben egy férfi rab reménytelennek ítélte a helyzetét, és leírta, hogy mivel semmilyen kezelést nem kap, attól tart, hogy szabadulása után újabb szexuális bűncselekményt követ el. De egy olyan „művelt angol férfi” is hozzá fordult, aki felfedezte magán a szexuális deviancia jeleit, s bár még nem követett el bűncselekményt, fél, hogy a jövőben megteszi. Érdeklődnek Franciaországból is.

Fallométer segít a diagnózisban

Csehországban öt kórházi osztályon foglalkoznak szexuális devianciákkal, de csak a Havlickuv Brod-i intézetben alkalmazzák az úgynevezett evolúciós teóriát, amelynek részeként fallométer (pénisz-pletizmográf: az erekció vizsgálatára szolgáló készülék – a szerk.) segítségével állítják fel a diagnózist, vagyis azt, hogy a páciens például pedofíliában, szadizmusban vagy exhibicionizmusban szenved. A kezelés során tudatosítják a páciensekkel szexuális elhajlásukat, annak tüneteit, majd arra tanítják meg őket, hogyan éljenek együtt ezzel az állapottal a „törvényes határokon belül” – mesélte el Herrova.

A kezelés általában 14 hónapig tart. Kasztrálást csak felnőtteken, a páciens kérésére, a vele történő alapos konzultáció után, orvosi javaslatra végeznek, és csak azután, hogy a beavatkozást egy úgynevezett kasztrációs bizottság is jóváhagyja. Évente átlagosan három páciens esik át kasztráción, ami azonban sem a beteg külsejét, sem a hangját nem változtatja meg, sőt az illető normális szexuális életet élhet. Mesterséges herék beültetésével még a nemi szerveken sem látszik a beavatkozás nyoma.

Herrova hangsúlyozta, hogy maga is a kémiai (gyógyszeres) kasztrációt részesítené előnyben, ám az élethosszig tartó kezelés túl drága, és nem támogatja az egészségbiztosító rendszer. Emellett lehetnek olyan egészségügyi problémái a páciensnek, ami szintén kizárja a gyógyszerezést.

A Havlickuv Brod-i klinikán 2000 óta az evolúciós terápiával kezelt 100 férfi közül mindössze egy esett vissza, a klinika szerint ő is csak azért, mert eltitkolta, hogy máshol is kezeltette magát. A műtéti kasztráción átesett páciensek egyikének sem tért vissza a problémája; 1983, a fallométer csehországi bevezetése óta pedig egyetlen, a cseh pszichiátriai klinikákon kezelt páciens sem követett el szexuális indíttatású gyilkosságot.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kasztracio-fallometer