Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Az ételek csomagolása is növeli a koleszterinszintet

Egyes vegyszerek, melyek megtalálhatók az élelmiszerek csomagolásában, a papírban és a textilbevonatokban, befolyásolhatják a koleszterinszintet – állítják amerikai kutatók.

Korábbi vizsgálatok már feltárták, hogy a polifluoroalkil-vegyületek, más néven perfluorokarbonok (PFC-k) a legtöbb ember szervezetében jelen vannak, most pedig annak jártak utána kutatók, milyen hatással lehetnek ezek az anyagok a koleszterinszint alakulására.

A Bostoni Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói kiderítették, hogy a PFC-k egyenes arányosságban megemelik a nem LDL-koleszterinfélék, ezek közül is elsősorban a „rossz” koleszterin néven is emlegetett HDL-koleszterin szintjét, valamint az összkoleszterinszintet.

Mindez Jessica Nelson kutatásvezető és kollégái szerint egybevág az epidemiológiai irodalommal.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/koleszterinszint-pfc