Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Téli bőrápolás csecsemőkorban

Az egészséges, szép bőrt gyakran hasonlítják a babák bőréhez, ami azonban csak akkor marad finom puha, ha a szülők odafigyelnek helyes ápolására. Különösen a téli hónapokban fontos ez, amikor komoly kihívások érik. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tanácsaiból megtudhatjuk, hogyan vigyázzunk rá.

A zord időjárás, a vitaminokban szegényebb táplálkozás, a kevés mozgás a szabad levegőn, a napfény hiánya egész szervezetünket megviseli. A tél nyomai mégis leginkább bőrünkön tükröződnek. Arcunk színe sápadttá válik, ellenálló képessége csökken.

Mitől puha a babák bőre?

Egy csecsemő bőre még nem fejlődött ki teljesen: bár pont annyi rétegből áll, mint egy felnőtt emberé, azonban jóval vékonyabb, szarurétege áteresztőbb, a védelmező savköpeny és a benne található természetes baktériumflóra csak lassan épül fel, s a faggyútermelés is minimális. Ezért a kisbaba bőre kevésbé ellenálló és különösen érzékeny: gyakran újra és újra kipirosodik, begyullad, szárazzá vagy pikkelyessé válik, elsősorban a popsi területén.

A babák bőrének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké. A felső szarus réteg még nem vastagodott meg, ennek köszönhető a kicsi babák bársonyos, puha bőre.

Megnézem a WoodenSpoon Organikus Babaápolóit>> [1]

Egyéves kor alatt a verejték- és faggyúmirigyek még nem működnek tökéletesen, ezért egy kisbaba nem izzad annyira, mint egy felnőtt ember. Bőre még nem tudja megfelelően szabályozni a testhőmérsékletet, így ha nincs elég meleg, hamar kihűl.

A baba bőre kevesebb pigment anyagot tartalmaz, ezért rendkívül érzékeny az UV-sugárzásra, ezért hamar lepirul.

Bőrápolás belsőleg

Télen a nagy hideg, a szél, a hó, az ónos eső, a köd, valamint a fűtés miatti száraz levegő okozhat bőrártalmakat. Ilyenkor a baba bőrét is védenünk kell az időjárás viszontagságai ellen.

A kicsik bőrének ápolása belülről kezdődik. A felnőtteknél is gyakori hiba, hogy úgy gondolják, mivel a bőrük száraz, elég testápolóval bekenni és az majd megoldja a problémát. Arra nem is gondolnak, hogy esetleg a helytelen táplálkozás vagy a kevés folyadékfogyasztás állhat a tünetek hátterében. Mindez már az egészen pici babákra is érvényes. Nem mindegy, hogy mit és mennyit esznek-isznak, és ez nagyon gyakran először a bőrükön mutatkozik meg.

Milyen táplálékokra van szüksége a bababőrnek?

Folyadék: Minden babának testsúlykilogrammonként 150 ml folyadékra van szüksége. 6 hónapos kor alatt ez anyatejből vagy tápszerből fedezendő. 6 hónapos kor után is minimum 5-8 dl anyatej vagy tápszer fogyasztása ajánlott, de ezen kívül már adható forralt víz, cukormentes gyümölcstea, hígított gyümölcs- és zöldséglé. Egyéves korig a tejalapú táplálás még képes fedezni a baba folyadékigényét.

Megnézem a WoodenSpoon  Bio Babaápolókat> > [2]

A-vitamin: Egyensúlyban tartja a bőr vízháztartását, segíti a sejtek osztódását. A sárgarépában, sárgabarackban, sárgadinnyében, sütőtőkben, tojássárgájában található meg nagy mennyiségben. Mivel zsírban oldódó anyagról van szó, ezért felszívódásához zsiradék (pl. a baba főzelékéhez adott 1 tk olaj) vagy zsiradéktartalmú egyéb étel (pl. anyatej, tápszer, tejpép, stb.) fogyasztása szükséges. Az A-vitamin hiányának tipikus jele a töredezett köröm vagy haj.

B-vitaminok: A B-vitamin csoport tagjaira általánosan jellemző, hogy vízben oldódóak, és az anyagcsere-folyamatokhoz – a fehérjék, zsírok és szénhidrátok átalakításához – szükséges enzimek elengedhetetlen alkotói. Hiányukat bőrünk azonnal jelzi. Forrásai a gabonafélék, zöldbab, zöldborsó, stb. B-vitamin hiányának jele a repedezett, kiszáradt, viszkető bőr.

C-vitamin: A szervezet védekezésében jelentős szerepe van ennek a vízoldékony vitaminnak. Hazánkban nagyon sok gyümölcs és zöldség található, mely jelentős C-vitamin forrás. Pl. alma, áfonya, ribizlik, szamóca, citrusfélék, brokkoli, karfiol, káposztafélék, stb.

D-vitamin: A bőrünk napfény hatására maga termeli és raktározza a D-vitamint. Az egészen pici babák bőre még nagyon érzékeny, ezért nem lehet őket napoztatni. Nekik külön csepp formájában viszik be a D-vitamint minden nap. Nagyobb gyerekek szervezete már a táplálkozással is hozzájuthat. Forrása: tojás, tej, tejtermékek, halmájolaj.

Ásványi anyagok: A kalcium, cink, réz, vas mind részt vesznek a bőr sejtjeinek kialakításában. A bőrünk színét meghatározó melanin (festékanyag) előállításához a réz, cink, vas mellett kobalt, nikkel és aminosavak is szükségesek.

A fentiekből is látható tehát, hogy babánk bőrének szépsége és egészsége szervesen összekapcsolódik a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással.

Hogyan ápoljuk a baba bőrét?

A fürdetést általában minden baba nagyon szereti, hiszen ugyan azt az érzést éli át, mint az anyaméhben. A víz a bőr felső rétegéből természetes nedvességmegkötő anyagokat von el. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha babaolajat vagy speciális babafürdetőket adunk a vízhez. Ezek nemcsak tisztító-, de bőrápoló anyagokat, olajokat, és gyulladásgátló növényi kivonatokat is tartalmaznak.

Ha fürdetés után bekrémezzük a picit, mindig speciális babakrémet, illetve testápolót használjunk. Ezek a krémek felelnek meg leginkább a bababőr különleges elvárásainak: ellátják a szükséges zsírral, nedvességgel és ápolóanyagokkal.

A popsira annak speciálisan erre szánt krémet használjunk, amely megvédi a bőrt a nedvességgel és a vizeletből, illetve a székletből származó agresszív anyagokkal szemben. Ezek a krémek nagyon zsírosak. Alig szívódnak fel a bőrbe, inkább annak felületén alakítanak ki szükséges védőréteget. Természetesen nem szabad túl vastagon felvinni őket, nehogy a bőr a zsírréteg alatt meleget és nedvességet halmozzon fel.

A friss levegőn

Természetesen a friss levegő, a séták hűvös időben sem maradhatnak el, hiszen a baba étvágyának különösen jót tesz, ha a sokat van a szabadban. A levegő fontos bőrápoló. Ha a bőr lélegezni tud, tehát leadhatja a fölösleges meleget és nedvességet, akkor sok bőrproblémát elkerülhetünk vagy enyhíthetünk. Ügyeljünk arra, hogy a ruhák jól szellőzzenek és öltöztessük a babát rétegesen. A baba bőre érzékenyebben reagál az alacsony hőmérsékletre, mint a felnőtteké. Gyorsan kivörösödik, sebessé is válhat. Séták alkalmával zsíros krémmel kell védeni a hidegtől és a széltől.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/teli-borapolas-csecsemokorban