Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Szokatlan tüdőkárosodást okoz az új influenza

Az influenza-világjárványt okozó H1N1-vírus tüdőembólia és a tüdő más, szokatlan károsodásához vezethet, melyekre szükséges lenne odafigyelniük az orvosoknak – jelentették amerikai szakértők.

Az új influenzát a legbetegebb embereknél nehéz diagnosztizálni; a szokatlan eseteknél fontos lehet a mellkasröntgen és a CT – mutatott rá két tanulmány, melyek az American Journal of Roentgenology című szaklapban jelentek meg.

Daniel Mollura, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) munkatársa csoportjával több olyan esetet talált, amikor csak a beteg halála után derült ki, hogy a H1N1 fertőzése szokatlan károsodást okozott a tüdőben. Előfordult, hogy álnegatív teszt miatt nem kezelték az influenzás beteget antivirális szerekkel, csak halála után, a boncolásnál állapították meg tüdeje súlyos károsodását.

A másik tanulmányt a Michigani Egyetem munkatársai készítették. Prachi Agarwal csoportjával 66 új típusú influenzával diagnosztizált betegről készített CT-felvételt. Kiderült, hogy több embernél tüdőembólia alakult ki, vérrög zárta el a tüdő artériáit. Az antikoagulánsok, a vérrögöt feloldó szerek használata ilyenkor életeket menthet.

Agarwal felhívja a figyelmet arra, hogy a súlyosan beteg influenzás embereknél a tüdőembólia lehetőségét is számításba kell venni, ennek megfelelő vizsgálatokat kell elvégezni, valamint a kezelést is így folytatni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/uj-influenza-tudoembolia