Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Lemondani a szexről az életben maradásért

Az ausztrál prosztatarákos beteg, Tim Maddever olyan döntést hozott meg, amiért kevesen irigyeljük: lemondott a szexről, cserébe, hogy életben maradhasson és láthassa fiát felnőni.

A 46 éves mérnöknél a prosztatarák kezelésére szolgáló műtét nyomán ugyan az idegeket meg tudták őrizni, de a szexuális funkció mégis sérült, és a boldog, spontán szex lehetősége a múlté. „A libidó és az orgazmus folyamata is más. Jobban szeretném, ha minden olyan lennék, mint régen, de másrészről az egészség az első. Most, hogy túl vagyok rajta, boldog vagyok” – nyilatkozta a férfi.

Több fiatal férfi lesz kénytelen ilyen jellegű döntést meghozni a jövőben, legalábbis Ausztráliában, ott ugyanis a szakemberek 40 éves kortól ajánlják a férfiak számára a prosztatarák-szűrésen való részvételt. Ennek első lépése az ún. prosztata specifikus antigén (PSA) vérben lévő szintjének kimutatása, ami viszonylag pontos eredményt ad. Az eljárás alkalmazása negyedével csökkentheti a prosztatarák miatt bekövetkező halálesetek számát, és segíthet nyomon követni a már kialakult tumorok növekedésének ütemét is.

„A PSA alkalmazása a fiatalabb korcsoportokban megnövelheti az észlelt megbetegedések számát, de számításaink szerint ezek 40 százaléka rövid, illetve közép távon még nem igényel kezelést, vagy beavatkozást” – nyilatkozta David Malouf, az Ausztrál és Új-Zélandi Urológiai Társaság elnöke.

A prosztatarák miatt műtött betegek 70 százalékának vannak erekciós problémái a beavatkozás után – állítja Andrew Penman, az Új-Zélandi Rákbetegségek Tanácsának vezetője.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/prosztatarak-szex-psa