A baktériumok bizonyos nitrogén-oxidot termelő enzimeket állítanak elő, hogy képesek legyenek ellenállni az antibiotikumoknak – közölték a New York-i Egyetem kutatói a Science tudományos magazinban. Azok a szerek, amelyek gátolják ezeket az enzimeket, hatékonyabbá tehetik az antibiotikumokat, és akár az életveszéllyel fenyegető methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium is újra megadja magát.
Evgeny Nudler, a New York-i Langone Orvosi Központ munkatársa és munkacsoportja megállapította, hogy sok antibiotikum az oxidatív stressz segítségével öli meg a baktériumokat, ilyenkor reaktív oxigéngyökök (töltéssel bíró részecskék) termelődnek. „Az antibiotikum rákényszeríti a baktériumot, hogy sok szabad gyököt termeljen. Ez károsítja a DNS-ét, amit a baktérium nem él túl, végül elpusztul – magyarázta a folyamatot a kutató. – Úgy találtuk, hogy a nitrogén-oxid megvédheti a baktériumot az oxidatív stressztől”. A baktériumok tehát azért termelnek nitrogén-oxidot, hogy ellenállhassanak az antibiotikumoknak.
A kutató szerint felfedezésük lehetővé teszi, hogy újabb és újabb antibiotikumok költséges és biztonsági problémákkal járó kifejlesztése helyett a már meglévő szerek újra hatékonnyá tehetők a baktériumokkal szemben.
Nudler elmondta, hogy sok cég tesztel különféle, a nitrogén-oxid szintjét csökkentő vegyületet, hogy ezek a későbbiekben gyulladásgátló szerként kerülhessenek alkalmazásra. Úgy véli, egy ilyen vegyület csökkentheti a baktériumok által termelt nitrogén-oxid mennyiségét és egyúttal azt a képességüket, hogy ellenálljanak az antibiotikumoknak.