Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Zsírtermelést gátló fogyasztószert fejlesztettek ki

Kutatók olyan szert állítottak elő, amely az elhízás mellett a cukorbetegség ellen is sikerrel veszi fel a harcot, és csökkenti a túlsúlyos emberek koleszterinszintjét is.

Az egyelőre csak fatostain néven emlegetett szer meggátolja a szervezet zsírtermelését, ehelyett a bevitt ételekből szabadítja fel az energiát. A szakemberek bíznak abban, hogy olyan gyógyszert tudnak előállítani az anyagból, amely egyszerre hatásos az elhízás, a diabétesz és a magas koleszterinszint ellen.

A Chemistry and Biology című tudományos folyóiratban Salih Wakil, a Texasi Egyetem és Ueszugi Motonari, a Kiotói Egyetem munkatársa tette közzé a felfedezésről szóló tanulmányt. A tudósok szerint a szer a túlétkezés által „bekapcsolt” génsorozatoknál fejti ki hatását. „Itt, az alapoknál csapunk le” – mondta Wakil.

Bár a gyógyszeren dolgozó kutatók tisztában vannak azzal, hogy a fogyást elősegítő szerek egereknél és patkányoknál sikeresek lehetnek ugyan, az embereknél azonban nem feltétlenül mutatkozik jelentős hatás. Ennek ellenére bíznak a sikerben.

A fatostatin egy kis molekula, de a tesztek szerint 63 különböző génre van hatással. Egereknél már sikereket értek el vele, az állatok súlya négy hét alatt 12 százalékkal csökkent, vércukorszintjük pedig 70 százalékkal lett alacsonyabb. A kutatók következő lépésben nyulakon vizsgálják majd a hatást.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/elhizas-gyogyszer