Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Szülés után segíthet fogyni az alvás

Azok a kismamák, akik szülés után hat hónappal sem férnek bele a terhesség előtti ruháikba, lehet, hogy nem alszanak eleget – állapította meg egy tanulmány, mely szerint a terhesség alatt felszedett kilók eltüntetésekor az alvásnak épp olyan fontos szerepe lehet, mint a diétának és a testmozgásnak.

Az élet nem egyszerű egy újszülöttel, főként az anyák számára, akiket a hektikus napi beosztás, a kevés alvás mellett sokszor a terhesség alatt felszedett kilók leadása is nyomaszt. Tanulmányok kimutatták, hogy 6-18 hónappal a szülés után a kismamák 20 %-át mintegy 5-6 kiló súlyfelesleg kínozza. A szülés utáni fogyás életmódbeli tényezőit (étrend, testmozgás, alvás) azonban eddig nem tanulmányozták elég behatóan.

Egy amerikai kutatás során 940 édesanya alvási szokásait és testsúlyváltozásait elemezték. Szülés után egy évvel a nők kb. 13%-án még mindig maradt 5-6, vagy annál több felesleges kiló. Kiderült, hogy azok az anyák, akik a szülés után fél évvel napi öt órát, vagy annál kevesebbet alszanak, háromszor olyan gyakran szenvednek a makacs súlyfeleslegtől, mint azok, akik hét, vagy annál több órát is pihenhetnek. A kevés alvás háromszorosára növelte a kockázatát annak, hogy nem tudnak visszafogyni. A szoptatás időtartama nem bizonyult jelentős tényezőnek.

„Az alvásmegvonás megváltoztathatja az éhségérzetet szabályzó hormon termelődését” – magyarázta Dr. Sirimon Reutrakul, a Chicagói Egyetem Kórházának klinikai vizsgálati munkatársa. A szakértő arra figyelmeztet, hogy a szülés utáni alváshiányban több faktor is szerepet játszik: maga az újszülött és esetleges betegsége, a családban élő többi kisgyermek, a szülés utáni depresszió, a munka, stb.

Dr. Truls Ostbye professzor, a Duke Egyetem Kórházának munkatársa jelenleg éppen olyan tanulmányt vezet, mellyel a túlsúlyos nők szülés utáni súlyvesztését akarják elősegíteni. „Az előzetes adatok szerint azok a kismamák, akik a hatodik héten kevesebbet alszanak, kevesebbet fogynak a 6. hét és az első év vége között” – mondta.

A szakértő szerint azonban az alvás és a fogyás közti kapcsolat nem ennyire egyszerű: ugyanakkora lehet az esélye annak, hogy a kevés alvást az elhízás okozza, és nem fordítva. Ennek ellenére mindenképp jó ötletnek tartja a jó alvás fontosságának kihangsúlyozását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/alvas-fogyas-szules-utan