Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Üzemzavar a hálószobában: Mit tehet az orvos?

A szexualitás manapság bár szinte mindennapi közbeszéd tárgya, leginkább nem egészségügyi vonatkozásban kerül szóba, sokkal inkább kabarétréfák, otromba megjegyzések, beszólások szintjén. "Pedig súlyos egészségügyi problémák húzódnak legtöbbször a szexuális zavarok mögött” – mondja dr. Fekete Ferenc urológus szakorvos, a Magyar Szexuális Medicina Társaság elnöke.

- Sokáig olyan állapotként vették tudomásul a szexuális élet problémáit az érintettek, amelyekkel együtt kell élni, mert megváltoztathatatlanok. A felnőtt férfi lakosságnak csaknem a felét érintik ezek a gondok valamilyen módon, és mivel a szexualitás nem egyszemélyes „játék”, természetesen ezek a zavarok nem közömbösek a partnerek, a nők számára sem.

- Ez valóban így van, de azonnal szeretném eloszlatni azt a hibás vélekedést, amely szerint a manapság olyan divatos szexuálpszichológiai tanácsadók kenyerét vennénk el. Mi elsősorban nem a szexuális teljesítmény növelése érdekében adunk tanácsokat és terápiát, hanem azokra az egészségügyi problémákra hívjuk fel a figyelmet, amelyek csökkentik, sőt sokszor lehetetlenné teszik a szexuális teljesítményt.

- Milyen betegségekre gondol?

- Alapbetegségekről van szó. Ide sorolható minden olyan betegség, amely az érrendszert, idegrendszert vagy a hormonális rendszert érinti. Leggyakoribb a cukorbetegség, a magas vérnyomás, amelyek ugyan nem gyógyíthatók, de ha kezeletlenül maradnak, további súlyos problémákhoz vezethetnek. Kockázati, azaz hajlamosító tényezőként kell említeni az életkort, a dohányzást, az elhízást, a stresszt.

Az orvosok szerepe

- Önök szexuális medicinát hirdetnek. Mire vállalkoznak tulajdonképpen, hiszen a szexualitás abszolút egyéni dolog, és partnerfüggő, hogy a másik fél elégedett-e partnere teljesítményével.

- A szexuális medicina az orvoslásnak olyan komplex területe, amely a szexuális működés zavaraival, illetve azok okaival foglalkozik. Ebből következik, hogy többféle szakterület együttműködéséről van szó, az urológustól a nőgyógyászig, az ideggyógyásztól a pszichológusig, a kardiológustól a sebészig. A szexuális teljesítmény egyes betegségek következtében csökkenhet, sérülhet, ezen kívánunk segíteni.

- A szexuális zavarok kimondottan "férfibajok"?

- Nem, erről nincs szó. De a férfiak sokkal érzékenyebben reagálnak rá, gátlásosabbak, nehezen teszik meg a kezdő lépést a gyógyulás felé. Gyakran egy közönséges prosztata-problémával is nehezen keresik fel a szakorvost, holott ma már különféle gyógymódok állnak rendelkezésre az esetleges rutin műtétig. Sokan nincsenek tisztában biológiai felépítésükkel, és a jelenleg elérhető terápiák világában is meglehetősen tájékozatlanok. Vannak, akik még a pénisznövelés [0] kockázatos eljárásait is igénybe vennék, pedig a probléma gyökere nem itt keresendő. Az erektilis diszfunkció, amelyet a köznyelv merevedési zavarként emleget, önmagában nem betegség, nem szégyen, hanem orvosi kezelésre szoruló állapot. Nálunk az ebben érintett férfiaknak csupán 10 százaléka fordul orvoshoz, holott ez a zavar csaknem minden esetben valamilyen betegséghez köthető, azzal függ össze, tehát azt kell kezelni. Ahhoz, hogy személyre szabott terápiát tudjon az orvos kialakítani, fel kell tárni a zavar hátterében lévő okokat.

- Hol célszerű elkezdeni ezt a folyamatot?

- Mindenképpen a háziorvosnál. Tervezi is társaságunk a háziorvosok ilyen irányú továbbképzését, hiszen ők ismerik legjobban a beteget, és a leginkább hozzájuk vannak a páciensek is bizalommal. Ősszel egy tankönyv készítését is tervezzük, mert az orvosegyetemeken is hiányzik a tananyagból a szexuális ismeretek megfelelő feldolgozása. Tavaszra pedig olyan tudományos kongresszust rendezünk, amelyen nemzetközileg elismert szaktekintélyek, a téma kiváló ismerői tartanak majd tudományos előadásokat.

Segíteni, de hogyan?

- A szexuálpszichológia ma virágzó üzletág. Az emberek inkább levélben, ismeretlenségbe burkolózva kérnek ilyen jellegű tanácsokat.

- A pszichológusoknak fontos szerepük van a szexuális problémák kezelésében, de előtte tisztán kell látni, nincs-e a háttérben szervi vagy életmódbeli ok. Mert ilyenkor a levélben, nyilvános rovatban küldött jó tanácsok nem használnak önmagukban, a bonyolult lélektani problémák felgöngyölítése csak együtt történhet a pácienssel, sőt gyakran partnere közreműködésével, illetve részvételével.

- Gondolnak a fiatal korosztályra is? Hiszen ma már a serdülők korán érnek, és érdeklődnek a szexualitás iránt is.

- Természetesen. A szexualitást lehet tanulni, kell is. De a legfontosabb azt elérni, hogy akinek ezzel kapcsolatos gondja van, az beszéljen róla. A fiatalok ne egymás közt, hanem mindig a megfelelő szakemberrel tárgyalják meg gondjaikat. Több skandináv ország példája is igazolja, hogy a helyes szexuális nevelés, az „edukációs kampányok” sokat segítenek mind a fiataloknak, mind pedig az idősebbeknek az e témában történő eligazodásban. Társaságunk egyik tagja éppen a serdülőkori szexualitás ismert hazai szaktekintélye.

- Ebben a „kényes” témában igen fontos az intimitás, a bizalmi kapcsolat kiépítése.

- A gyorsan fejlődő internet is segítségünkre van mint diszkrét tájékozódási lehetőség. Már most sokan veszik igénybe ezt a lehetőséget, naponta igen sokan érdeklődnek ezen az úton, de így csak általános felvilágosítást tudunk adni, és megszervezzük a személyes találkozás lehetőségét. Országszerte máris 50 szakember dolgozik társaságunk égisze alatt, és rövidesen ez a szám 100-ra növekszik. Ha sikerül minél több háziorvost is bevonni, esély van rá, hogy jó eredményeket érünk el, rövid idő alatt kiépül országos hálózatunk.

Hiánypótló szakmai szervezet

- Ez az első önálló szakmai szervezet Magyarországon, amely a szexualitás kérdéseivel foglalkozik. Mindenképpen hiányt pótló kezdeményezés.

- Annak is szántuk a hasonló nevű európai szövetség hivatalos tagszervezeteként, amely az egész társadalmat érintő problémára keres megoldást. Ma házasságok hullnak szét, családi életek futnak zátonyra a szexuális élet zavarai miatt, holott rendelkezésre állnak a diagnosztikai eljárások, a műszeres vizsgálatok, a műtéti beavatkozások és a gyógyszeres kezelések mind a felismert alapbetegségek tekintetében, mind pedig a lelki, életmódbeli változások szükségessége területén. Vagyis megvan a lehetőség, hogy hatékonyan, kedvező irányban tudjunk változtatni az emberek, családok életén a szexualitás minőségének javításával.

- A társadalombiztosítás miként támogatja ezt a programot?

- Mivel a szexuális képességet „luxusműködésnek” könyvelik el, az ezzel kapcsolatos gyógyszereket, terápiát ma még nem finanszírozzák. De mi ennek ellenére azt valljuk, hogy a szexualitás éppen olyan fontos, mint bármely más emberi működés. A harmonikus, minőségi szexualitáshoz minden embernek, emberpárnak joga van. Annál is inkább, mert nem egyszerűen teljesítményfokozó csodaszerekről van szó, hanem valódi egészségügyi problémákról, az emberi kapcsolatok minőségének jobbításáról, amely munkateljesítményekben, elégedettségben, az összetartozás mással nem pótolható és helyettesíthető érzésében kamatozik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szexualis-zavarok