Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Jacko egy betegség miatt fehéredett ki

Feketeként született, fehérként halt meg – ő Michael Jackson. Sokan nem tudják, hogy a popsztár kifehéredése nem identitászavarra vezethető vissza, hanem egy egy pigmenthiánnyal járó betegségre, a vitiligóra.

Az ötven évesen elhunyt sztár a műtétek sorozatával csak megpróbálta eltüntetni a betegség látványos jeleit – írja a Brigitte.de.

A vitiligo során a bőr foltokban veszíti el eredeti barnaságát, s ezeken a helyeken a bőr teljesen pigmentmentes, hófehér lesz. A sejtek ezeken a területeken nem tudnak festékanyagot, azaz melanint előállítani, amely nemcsak színt ad, hanem véd a leégés ellen is. E fehér foltok bármilyen életkorban jelentkezhetnek, sőt előfordul, hogy valaki ilyen foltokkal születik. A színhiányos részek ritkán maradnak állandó méretűek, általában lassú növekedésnek indulnak, amely néha mégis évekre, vagy véglegesen megáll, néha váratlanul rohamossá válik, ritka esetben a teljes testfelületen szétterjed és teljes pigmentvesztést okoz.

A betegség pontos oka egyelőre ismeretlen. Egyes feltételezések ezt az autoimmunbetegséget az immunrendszer hibás működésével magyarázzák: a rosszul működő rendszer a melanintermelő sejteket támadja meg, és pusztítja el.

Ennek az ártalmatlan betegségnek semmilyen komolyabb egészségügyi következménye nincs, viszont – látványos tünetei miatt – annál nagyobb lelki terhet ró az érintettre. A vitiligo jelenleg nem gyógyítható, kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a pigmenthiányt. Feltehetőleg manapság az emberek mintegy 2 százaléka érintett vitiligós pigmenthiányban.

Az alábbi videón feltűnnek a Michael Jackson bőrbetegségére utaló jelek.




A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/michael-jackson-vitiligo