Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Árthat is az emlőrákszűrés

Az emlőrákszűrés negatív hozománya lehet, hogy az így diagnosztizált emlőrákos nők egyharmadát feleslegesen kezelik, mivel daganatuk nem veszélyezteti életüket – állítja egy tanulmány.

Egy skandináv szakértők által elvégzett vizsgálat kihangsúlyozta, mekkora dilemma előtt állnak az emlőrákot diagnosztizáló és kezelő orvosok – ez a betegség a nők hírhedt „csendes gyilkosa”, amely gyakran lopva követel életeket. Azonban nem mindig halálos: egyes esetekben a daganat olyan lassan növekszik, hogy a páciens előbb meghal más betegségben, de lehetséges, hogy a tumor évekig alvó stádiumban marad vagy akár zsugorodhat is.

Mivel az orvosoknak fogalmuk sincs, hogy a daganat ártalmatlan vagy halálos lesz a jövőben, hajlamosak minden diagnosztizált beteget kezelni. Azonban az erős gyógyszerek, sugárkezelés vagy műtét segítségével végzett terápia is károsítja a szervezetet. Éppen ezért életbevágóan fontos tudni, hány beteget kezelnek feleslegesen, különösen a rendszeres mammográfia tetemes költségei miatt.

Karsten Jorgensen és Peter Gotzsche, a koppenhágai Nordic Cochrane Központ kutatói ausztrál, brit, kanadai, norvég és svéd szűrőprogramok adatainak elemzése alapján azt találták, hogy a programok bevezetésekor valóban több emlőrákos beteget szűrtek ki, és több olyan nőt is kezeltek, akiknél nem lett volna erre szükség.  „Minden harmadik, a szervezett szűrőprogramok keretében diagnosztizált emlőrák túl van diagnosztizálva” – becsülték meg a szerzők.

A tanulmányt kommentáló Gilbert Welch, a vermonti Dartmouth Egészségügyi Szabályozási és Klinikai Kutatóintézet professzora szerint az eredmények kulcskérdést vetnek fel: egyensúlyban vannak-e az elkerült halálesetek és a szűrőprogramok okozta károsodások. Egy tanulmány szerint minden két „túldiagnosztizált” nőből egynek sikerül megmenteni az életét, míg egy másik vizsgálat sokkal nagyobb számot mond: a feleslegesen kezelt esetek közül csak minden tizedik ment életet.

Welch arra szólította fel az orvosokat, hogy egy egyszerű, az emlőrák terápiájának kockázatait és előnyeit bemutató statisztikai táblázattal segítsék a nők döntését. „Kétség nem férhet hozzá, a mammográfia valóban segít sok nőnek, azonban másoknak árthat – mondta. Nem létezik helyes válasz, mindenkinek magának kell döntenie.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/emlorakszures