Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A D-vitamin segítheti a prosztatarák kezelését

Hatékony lehet a D-vitamin a prosztatarák kezelésében egy Nagy-Britanniában lefolytatott kísérlet szerint.

A D-vitamin bizonyos mennyiségű napi adagja egyes betegeknél csökkentheti a prosztatarák mutatójának számító PSA-értéket (prosztataspecifikus antigén: a prosztata daganata által termelt fehérje, melynek vérben mért magasabb mennyisége utal a betegségre) – harangozta be a BBC egy tanulmány eredményét.

A londoni Imperial College professzora, Jonathan Waxman kísérletvezető elmondta, akkor kezdték el szélesebb körben tanulmányozni a vitamin hatását, amikor egy beteg javulást érzékelt, miután szedni kezdte a felesége által vásárolt vitamint.

Huszonhat prosztatarákos férfiból öt reagált a naponta adagolt D2-vitaminra. Közülük kettőnél a PSA-érték a felénél kevesebbre csökkent, másik két betegnél 25-50 százalékkal csökkent az érték, egyiküknél pedig kevesebb mint 25 százalékkal. Az egyik betegnél a hatás 36 hónapon keresztül érvényesült.

Waxman professzor szerint a D-vitamin alapú terápia „hatékony”, és nagyon jól tolerálják a betegek: nincsenek jelentős mellékhatásai, és jó kiegészítő kezelés lehet. Ezt valószínűleg az magyarázza, hogy a D-vitamin ellenáll az androgén hormonok receptorhatásainak. Ezeket a receptorokat az androgén vagy más néven férfi nemi hormonok – ilyen a prosztatarák kialakulásában szerepet játszó tesztoszteron hormon – stimulálják.

   

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/d-vitamin-prosztatarak