Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Méhráktól véd a sok kávé és tea

Kisebb az endometriózis (méhtestrák) kockázata azoknál a nőknél, akik naponta néhány pohár kávét vagy teát isznak – közölték amerikai kutatók.

Az endometriózis a méhnyálkahártya daganatos megbetegedése, melynek kockázati tényezője az idősebb életkor, az elhízás és minden, ami több ösztrogén hatásának teszi ki a nőt, például a késői menopauza vagy az ezt követő hormonterápia.

Egy 1100 nő részvételével készült felmérés adatai szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább négy teát vagy kávét ittak, fele akkora valószínűséggel jelentkezett endometriális rák, mint a teát-kávét nem fogyasztóknál. A napi kettőnél több csésze teát megivó nők méhrák-kockázata 44 százalékkal volt kisebb. Azoknál a nőknél, akik csak kávét ittak, nem volt ennyire egyértelmű az eredmény, bár náluk is 29 százalékos kockázatcsökkenést tapasztaltak a kutatók.

Susan E. McCann, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kávé és tea védőhatása vélhetően a koffeinnek tulajdonítható, ám ez csak az egyik  lehetséges ok. Mindenesetre amikor a koffeinmentes kávét fogyasztók adatait vetették össze a nem kávézókéval, nem találtak különbséget a rákkockázat mértékében.

McCann szerint a koffein olyan enzimeket aktivál, melyek csökkenthetik a rákkeltő anyagok hatását a szervezetben. A kutatók úgy vélik, az italokban jelenlévő más anyagok is szerepet játszhatnak, így a flavonoidok és más antioxidáns anyagok, melyek a károsodástól védik a sejteket. A kutatás vezetője arra is utalt, hogy a vizsgálatukban szereplő kávézó és teázó nők átlagos súlya kisebb volt, mint a többieké, az italok előnyös hatása ezzel is kapcsolatban lehet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mehrak-kave-tea