Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ellentmondások a prosztatarákszűrés körül

Nem vet véget a prosztatarák általános szűrésének szükségességéről szóló vitának az Európában és az Egyesült Államokban lefolytatott két legutóbbi tanulmány, melyek ellentétes eredményt hoztak.

Az Egyesült Államokban elterjedten alkalmazzák a szűrést, ám kutatók 76 ezer férfit érintő tanulmányukban arra a megállapításra jutottak, hogy az nem mentett életeket. Európában nem végzik rutinszerűen a vizsgálatot, egy hét országra kiterjedő, 162 ezer férfire vonatkozó tanulmány szerint viszont 20 százalékkal csökkenti a halálozást a szűrés.

A prosztatarák szűrésére jelenleg vértesztet használnak: az úgynevezett prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét mérik. A PSA értéke azonban több okból emelkedhet meg, tumor gyanúja esetén szövetmintavétellel erősítik meg a diagnózist. Sok tumor olyan lassan növekszik, hogy gyakorlatilag nem fenyegeti a páciens életkilátásait, azt azonban nehéz meghatározni, hogy az adott tumor melyik veszélyességi csoportba tartozik.

A legmegfelelőbb kezelési mód kiválasztása körül is bizonytalanság van, hogy várakozás, műtét, hormonkezelés vagy sugárzás legyen-e. A kezelések impotenciát és inkontinenciát okozhatnak.

A most közzétett tanulmányok a 90-es években indultak, az amerikai férfiakat 7-10 évig, az európaiakat átlagosan kilenc évig követték nyomon. Mindkét vizsgálatot – melyek eredménye a New England Journal of Medicine című szaklap szerdai számában jelent meg – folytatják a kutatók.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/prosztatarakszures-ellentmondasok