Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Szívbetegséget okozhat a depresszió

Az orvosok régóta tudják, hogy szívroham vagy agyvérzés után gyakran lép fel depresszió, és ez súlyosbíthatja az emberek felépülési esélyeit. A Columbia Egyetem kutatói most új bizonyítékot találtak arra, hogy maga a depresszió is okozhat szívbetegséget.

A szakemberek 63 ezer nőt – amerikai egészségügyi intézményekben dolgozó ápolókat – kísértek figyelemmel egy hosszú távú, 1992 és 2004 között folyó kutatás során. A kezdetkor a vizsgálat egyetlen alanya sem volt szívbeteg, ám 8 százaléknál súlyos depresszió bizonyítékát találták.

A depressziós nők esetében több mint kétszerese volt a valószínűsége annak, hogy hirtelen szívhalált szenvednek. Esetükben kisebb mértékben, de nőtt a kockázata a más szívbetegségekből eredő elhalálozásnak is – állapították az amerikai szakemberek, akik az Amerikai Szívgyógyász Társaság lapjában ismertették tanulmányuk eredményeit.

Az antidepresszánsok szerepe

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a hirtelen szívhalál sokkal szorosabb kapcsolatban állt az antidepresszánsok szedésével, mint a depressziós tünetekkel, amelyekről a nők beszámoltak. Ez egyszerűen jelenheti azt, hogy azok nők szenvedtek a legsúlyosabb depresszióban, akik antidepresszánst szedtek – mutatott rá William Whang, a kutatás vezetője. Hozzátette ugyanakkor, hogy megállapításuk alátámasztásához több kutatás szükséges.

A napjainkban leggyakrabban használt újabb antidepresszánsokról készült kutatások eddig nem mutatták ki a szívritmuszavar kockázatát, sőt egyes tanulmányok az antidepresszánsok védelmi erejét sugallták – jegyezte meg Redford Williams, a Duke Egyetem kutatója.

Szív-érrendszeri kockázat

Ha a gyógyszerek kérdését félretesszük, a mostani tanulmány növekvő bizonyítékkal szolgál arra, hogy a depresszió maga is egy független kockázati tényező a szívbetegségek esetében az olyan klasszikus kockázati tényezők, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a dohányzás mellett – magyarázta Williams, aki szerint a szakemberek következő feladata annak tanulmányozása, hogy a depresszió helyes kezelése csökkenti e a szívbetegségek kockázatát.

A mostani kutatás megállapította, hogy minél súlyosabb depressziós tünetekről számoltak be a résztvevők, annál nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy hagyományos szívkockázati tényezők lépjenek fel náluk. Azt is kimutatták, hogy a stresszes állapotok, mint a depresszió, olyan fizikai hatásokhoz kapcsolhatók, mint a magasabb nyugalmi pulzus szám.

Az Amerikai Szívgyógyász Társaság már tavaly javasolta, hogy a szívbetegeket rendszeresen vizsgálják meg abból a szempontból is, hogy jelentkezik-e náluk a depresszió, mivel a depressziósak hajlamosak arra, hogy rendszertelenül szedjék gyógyszereiket, otthon üljenek ahelyett, mozognának, vagy arra, hogy rendszertelenül táplálkozzanak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/depresszio-szivbetegseg