Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Tévhitek a mesterséges megtermékenyítésről

Ahogy a fogamzásgátlók fejlődésével lassan megszűntek a terhességgel kapcsolatos félelmek szex közben, úgy tűntek el a szexszel kapcsolatos félelmek a legújabb mesterséges megtermékenyítési eljárások megjelenésével.

Az 5 millió mesterséges megtermékenyítéssel született egészséges gyermek ellenére azonban sokan mégis ellenérzéssel viseltetnek a technológia iránt, ami leginkább a félinformációknak és közhiedelmeknek köszönhető. Ezeket gyűjtöttük most össze:

Hamarosan genetikai úton bárki 'megtervezheti' gyermekét

"Azok az elképzelések, melyek szerint valaki génről génre megtervezhet egy emberi lényt, tökéletesen hibásak és légből kapottak" – mondja Sarah Franklin kutató.

"Az egyetlen dolog, amit valóban képesek vagyunk befolyásolni, az a születendő gyermek neme, de ez sem a gének módosításával történik – nyilatkozta Bonnie Steinbock, az Albany Egyetem biomedikus professzora. – A pre-implantációs genetikai diagnosztizálást bizonyos betegségek kiszűrésére hoztuk létre, de a valóságban még soha senkin nem végeztünk PGD-t, mert a szülők nem vállalkoznak rá, az esetleges mellékhatások miatt."

"Még kutyák és macskák klónozásánál sem sikerült pontosan ugyanolyan állatot létrehozni, hogyan lennénk képesek egy emberi lényt génjei alapján megtervezni?"

Az in vitro megtermékenyítés egyszerű és gyors folyamat

"A médiában legtöbbször csak a sikeres esetekről hallhatunk" – nyilatkozta Depora Spar, a Barnard Egyetem igazgatója.

Az Amerikai Termékenységi Társaság adatai szerint a mesterséges megtermékenyítési eljárások sikerességének valószínűsége az évek múlásával egyre csökken. Egy, a negyvenes évei elején járó nő esetében a sikerre való esély mindössze 5 százalék. Ezért megfelelő donorellátás esetén az orvosok gyakran több embriót ültetnek be a méhbe.

A petesejtdonorok mindig elérhetők

"Inkább beszélhetünk petesejtpiacról, mint donorprogramról – nyilatkozta Dr. Spar. – Persze a legtöbb mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó cikk a reménnyel és az új család örömével foglalkozik, pedig a valóságban ez egy igen kemény üzlet."

Egy petedonor akár 50000 dollárt is kaphat sejtjeiért a feketepiacon. Ezek a 'donorok' sokszor az életüket kockáztatják a pénzért, a petefészek túlműködése ugyanis komoly problémákat okozhat.

Az in vitro megtermékenyítés serkenti a termékenységet

Valójában az in vitro megtermékenyítésen áteső nők esetében az egyik első teendő a saját termékenységi ciklus blokkolása. A leendő anya peteérési folyamatait szintetikus hormonokkal a donor ciklusához igazítják. A hormonkezelés egészen a terhesség korai szakaszáig folytatódik.

A születendő gyermek minden esetben egészséges

"Senki sem tudja, mik a hosszú távú mellékhatásai annak, hogy az embrió első napjait mesterséges körülmények és szintetikus hormonok között tölti" – nyilatkozta Dr. Spar.

A Petri-csészében töltött kezdetek pszichológiai hatásai sem ismertek, és mivel a donorok genetikai jellegzetességeit ritkán vizsgálják meg tüzetesebben, a genetikai identitás is kérdéses az így született gyermekek esetében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mesterseges-megtermekenyites