Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A májzsugor az agyat és a szívet is károsíthatja

Egy tanulmány szerint a májzsugor okozta fokozott gyulladás neurológiai és kognitív rendellenességek, valamint szívritmuszavar kialakulásához vezethet a betegségben szenvedőknél.

A májzsugor gyakran az alkoholizmus vagy a hepatitisz C következtében alakul ki. A betegség olyankor jelentkezik, amikor a máj károsodik, és nem képes megfelelően kiszűrni a méreganyagokat.

A betegségben szenvedők gyakran tapasztalnak szívritmuszavart és egy máj eredetű enkefalopátia nevű rendellenességet, amely akkor alakul ki, amikor egyre több kiszűretlen méreganyag jut az agyba. A máj eredetű enkefalopátia a fizikai és a mentális teljesítőképességet is befolyásolja.

A University College London orvosi kara és a Royal Free kórház közös kutatócsoportja szerint mind a három betegség a fokozott szisztémás gyulladással áll összefüggésben. Májzsugorban szenvedő betegek vizsgálata során a kutatócsoport szoros kapcsolatot mutatott ki a szívritmuszavar és a máj eredetű enkefalopátia között. A beteg gyulladásos citokin szintje (ezek a molekulák indítják be a szervezet gyulladásra adott válaszát) nőtt, miközben a kognitív romlás súlyosbodott és a szívritmus-variabilitás csökkent.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/majzsugor-szivritmuszavar