Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Aszpirint az alkohol májkárosító hatása ellen?

Az aszpirin megelőzheti a túlzott alkoholfogyasztás vagy paracetamol-túladagolás okozta májkárosodást, a májzsugort – jelzik egérkísérletek, amelyek eredményeit amerikai kutatók tették közzé.

A Yale Egyetem kutatói a Journal of Clinical Investigation című szaklapban számolnak be arról, hogy az aszpirin egereknél csökkentette a paracetamol túladagolása miatti halálozást. Úgy vélik, a szer a szerven belüli káros gyulladást előidéző folyamatot befolyásolja, mivel kis adag aszpirin blokkolhat egy kémiai receptort a májsejtekben.

A májzsugor előfordulása egyre növekszik a túlzott alkoholfogyasztás és a paracetamol-tartalmú gyógyszerek túladagolása miatt. A károsodás okát vizsgálva a kutatók úgy találták, hogy egy gyulladásos láncreakciót indít el az alkohol, illetve az acetaminofén (a paracetamol hatóanyaga). Wajahat Mehal, a kutatás vezetője szerint az aszpirin azt a receptort gátolja, amely a gyulladásos választ elindítja.

Mehal és munkatársai elkülönítettek olyan molekulákat, úgynevezett TLR antagonistákat is, melyek ugyancsak blokkolják ezt a receptort, ám úgy vélik, az aszpirin olcsósága miatt megfelelőbb általános terápiás szerként.

Az aszpirin hátránya, hogy irritálja a gyomor nyálkahártyáját, fekélyt okozhat, valamint növeli a vérzés kockázatát, ezért a szakemberek óvnak attól, hogy az állatkísérletek eredményei alapján bárki pár napnál tartósabb aszpirinszedésbe kezdjen orvosa megkérdezése nélkül.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/aszpirin-majkarosodas