Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A maté tea a fekete és a zöld teánál is hatásosabb

Argentin tudósok felfedezték, hogy a Dél-Amerikában népszerű maté tea nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánst, amely késlelteti a sejtek öregedését és megelőz bizonyos betegségeket.

A kutatást, amelyet a teatermelést támogató szervezetek finanszíroztak, az ország északkeleti régiójában, a legnagyobb matétermelő vidéken, Misiones tartományban végezték, a Misionesi Nemzeti Egyetem tudósainak segítségével.

Az eredmények szerint a magyalfélék családjába tartozó cserje leveléből készült főzet nagy mennyiségű teljes polifenolt tartalmaz, amely javítja az emberi szervezet természetes védekezőképességét, véd a sejtkárosodástól, megelőzi a szervezet elhasználódását és a betegségek kialakulását.

Ha 50 gramm matét másfél liter, 70 fokos vízzel leforrázunk, az így kapott főzetet elfogyasztva 500-600 milligramm antioxidánshoz jutunk, ami sokkal több, mint amennyit ugyanennyi zöld vagy a fekete teából nyerni lehet.

A felfedezés növelheti a maté tea térhódítását a fejlett világban, ahol nő a kereslet az antioxidánsok és a természetes termékek iránt.

Argentína a jezsuita- vagy missziósteaként is ismert maté legnagyobb exportőre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mate_tea