Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Függőséget okoznak a szénhidrátok

A kukoricapehely, a croissant, az édességek és más, finomított szénhidrátban gazdag élelmiszerek legalább annyira addiktívak lehetnek, mint a cigaretta, ezért a kényszerevők valójában nem mohók, hanem függőségükkel küzdenek nap mint nap.

A többszörösen finomított szénhidrátok hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ez a folyamat pedig ugyanazokat az agyi területeket aktiválja, mint amelyek a nikotin- és drogfüggőség kialakulásáért felelősek – mondta el az Auckland Egyetem Regionális Közegészségügyi Központjának munkatársa, Simon Thornley.

Thornley szerint a különböző ételek cukortartalma határozza meg, hogy azok mennyire addiktívak. A kutatás szerint a szénhidrátok megvonása a drog- és alkoholfüggőknél megszokott elvonási tüneteket idéz elő azoknál, akik előtte szénhidrátban gazdag étrendet követtek.

A kutatók szerint a magasabb testzsírtömegű emberek agyában kevesebb örömreceptor található, mint a normális súlyúakéban. Dr. Thornley szerint az élelmiszerek cukortartalmának szabályozására lenne szükség a további közegészségügyi problémák elkerülésének érdekében.

„Az egyszerű, többszörösen finomított szénhidrátok legalább olyan veszélyesek, mint a nikotin, vagy a különböző kábítószerek – nyilatkozta Dr. Thornley. – Ez természetesen nem vonatkozik az összetett szénhidrátokra (teljes kiőrlésű pékáru, gabona, hüvelyesek), azokat nyugodtan fogyaszthatjuk továbbra is.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szenhidrat_fuggoseg