Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ha így eszünk, könnyebb legyőzni az influenzát

Az évszázadok óta idézett megfigyelések és a legújabb vizsgálatok eredményei néha egybevágnak, máskor ütköznek. Táplálkozzunk bőségesen vagy koplaljunk az influenza megelőzésére? – erre a kérdésre igyekezett válaszolni egy állatkísérletes tanulmány, amelyet a Journal of Nutrition folyóirat közölt.

„Etesd a meghűlést, éheztesd a lázat” – így szól az ősi angol házibölcsesség. Ennek háttere az a megfigyelés és hit, hogy influenza esetén a jó táplálkozás gyorsítja a betegség lefolyását, ezzel szemben, ha valakinek magas a láza, a koplalás mérsékli a testhőmérsékletet.

A nyelvészek vitatkoznak a mondás eredetén, de általában a legkorábbi változatot 1574-ből eredőnek tartják. John Withals rövid szótárában szerepel, hogy „az éhezés nagyszerű gyógyszere az láznak”. Régóta vitatott, hogy mi a tennivaló, ha a betegség megérkezik.

Stefano Guazzo könyve 1586-ban azt tanácsolja, hogy lázban bölcs dolog a bőséges táplálkozás, mert aztán jön a gyengeség. Évszázadok során az orvosok nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a kérdésnek.

Holland kutatók 2002-ben kimutatták, hogy a jóízű evés fokozza azt az immunválaszt, amely az influenzavírust elpusztítja, a koplalás pedig az immunrendszert úgy erősíti, hogy a lázzal járó fertőzéseket tudjuk jobban leküzdeni.

Amerikai kutatók, Elizabeth Gardner és munkatársai igazolták, hogy az éheztetett idős egerek nehezebben küzdik le az influenzafertőzést, mint jól táplált társaik. Ez nagy tudományos feltűnést keltett, mert régóta bizonyították, hogy a kalóriabevitel csökkentése, ha egyébként a táplálék minden fontos elemet tartalmaz, javítja a kísérleti állatok életkilátásait.

Most közölt vizsgálatukban a szakemberek fiatal egerekkel is megismételték a korábbi kísérletet. A koplaltatott egerek egyébként hiába kaptak meg minden szükséges vitamint, tápanyagot, nem tudták az influenzavírus-fertőzést leküzdeni. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az influenza szempontjából veszélyes hónapokban nem ajánlatos fogyókúrázni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/influenza_eves