Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A férfiakra erősebben hat a koffein

Van, aki a kávéra esküszik, és van, aki a teára, ha egy kis energiára van szüksége. A koffein élénkítő hatása egyénenként eltérő lehet, egy új kutatás szerint például a férfiakra erősebben hat, mint a nőkre, akiket viszont jobban élénkít a koffeinmentes kávé.

A Barcelonai Egyetemen 668 egyetemi hallgató részvételével vizsgálták a koffein, illetve a koffeinmentes kávé hatásait. Míg a korábbi kutatások a normálisnál sokkal nagyobb koffeinbevitel hatását vizsgálták, a mostani vizsgálat az eszpresszóban található koffeinmennyiséget használt (100 mg, illetve koffeinmentes kávé esetén 5 mg).

A résztvevőkön koffeinfogyasztás előtt és után végeztek el méréseket, 11-13 óra között, valamint 16-18 óra között, a napszak által okozott különbségek ellenőrzésére.

„Noha a kávéval mind a férfiak, mind a nők javulást észleltek aktivitási szintjükben, amely a későbbi mérésekkor fokozódott, a férfiakra nagyobb hatással volt – közölte Ana Adan kutató. Számos vizsgálat bemutatta már a koffein serkentő hatásait, ám egyik sem vizsgálta meg a két nemben a hatások különbségeit.”

Amikor a résztvevők koffeinmentes kávét fogyasztottak, Adan és munkatársai a résztvevők éberségi állapotának kismértékű fokozódását is megfigyelték. A koffein hatása kissé jelentősebb volt a nők körében. Tisztázatlan, hogy ez a placebohatás miatt fordult-e elő, ahol a résztvevők egy előre várt hatásra reagálnak annak ellenére, hogy a kezelés nem tartalmaz olyan vegyületet vagy egyéb gyógymódot, amire számítanak.

A kutatók szerint a koffeinnek nemtől függetlenül szinte azonnali hatása van. Korábbi vizsgálatok szerint az éberség a fogyasztás után 30-45 perccel kezd fokozódni, ám az új vizsgálat bebizonyította, hogy a hatás akár 10 perc múlva is jelentkezhet. Adan szerint „45 perc kell ahhoz, hogy a vérben a koffein elérje maximális koncentrációját, ám ennek a koncentrációnak a fele már pár perc után kialakul.”

A koffein hatásai általában 2-3 órán át tartanak, noha ez akár 4-5 órára is elnyúlhat, attól függően, hogy milyen az egyén érzékenysége és anyagcseréje, amely nagyban függ az életkortól.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/koffein_kave