A trigliceridek a táplálékkal felvett zsír szervezetben tárolásra alkalmas formái, melyeket a vér szállít és a zsírszövetekben tárolódnak. A Monell Központ kutatói kísérleti patkányok esetében a triglicerid szintjének mérésével vizsgálták, mennyire érzékenyek az étrend hatására kialakuló elhízásra.
Az állatok trigliceridszintjét először magas zsírtartalmú ételek fogyasztását követően mérték meg, majd változását folyamatosan figyelemmel kísérték négy héten keresztül, miközben a patkányokat zsíros étrenden tartották.
Az első trigliceridszint-mérés eredménye alapján a kutatók képesek voltak megjósolni, hogy mely állatok válhatnak elhízottá a zsírdús étrend hatására: minél kisebb volt a változás a triglicerid szintjében, annál többet híztak az állatok.
Jelenleg nem léteznek egyszerű biomarkerek az étrend okozta elhízásra való hajlam kimutatására, ezért klinikai tesztekkel sem lehet kimutatni, hogy kit veszélyeztethet az elhízás ilyen formája. A trigliceridszint vérvétellel történő mérése a jövőben talán alkalmas módszer lehet erre.