Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Nemi betegsége van? Az interneten bevallhatja!

Néhány kattintás révén, kilétünk felfedése nélkül értesíthetjük volt vagy jelenlegi partnereinket arról, ha valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel fertőztük meg őket – legalábbis az USA néhány államában.

Eddig 30 ezer ember használta már az inSPOT névre keresztelt webes szolgáltatást, amellyel a felhasználók azt tudathatják partnerükkel, hogy megfertőződhettek szifilisszel, gonorrhoeával, HIV-vel vagy más betegségekkel.

A 2004-ben alapított weboldal először csak homoszexuális férfiak számára állt rendelkezésre, de ma már bárki használhatja, és a partner e-mail címének megadása után mindenki eldöntheti, megadja-e nevét vagy anonim kíván maradni. A hivatalos szervek nem próbálják meg felkutatni a nemi betegség bejelentése után a partnereket, kivéve ha szifiliszről van szó, így ez egy hiánypótló szolgáltatás.

A 2006-ban és 2007-ben elküldött figyelmeztetések 15%-a szólt gonorrhoea-, 15% szifilisz-, 9% HIV és 12% chlamydia-fertőzésről.

Dr. Richard Rothenberg, a Georgia Állami Egyetem Közegészségügyi Intézetének professzora szerint az anonimitás miatt a szolgáltatás sajnos nem alkalmas annak felmérésére, hogy a partner értesítésével milyen hatékonyan előzhetők meg a további fertőzések. Az azonban valószínű, hogy így sokkal többen hajlandóak értesíteni partnereiket, mint a hagyományos módokon.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/nemi_betegseg_fertozes_internet