A fruktóz megtalálható a gyümölcsök többségében, illetve számos ételben és üdítőitalban. A Floridai Egyetem kutatói patkányokon vizsgálták a fruktóz fogyasztásának hatásait. A két csoportra osztott kísérleti állatok ugyanazt a táplálékot kapták, annyi különbséggel, hogy az egyik csoport sok fruktózt fogyasztott, míg a másik semennyit sem.
A kísérlet hat hónapja alatt nem mutatkozott eltérés e két csoport között sem a tápanyagfelvételben, sem a testsúlyban és a test zsírtartalmában. Nem találtak különbséget a leptin, a vércukor, a koleszterin és az inzulin szérumszintjében sem. Csupán egyetlen különbségre figyeltek fel: a magas fruktóztartalmú diétán élő patkányok vérében magas volt a triglicerid szintje.
Ezek után a kutatók minden kísérleti állatba étvágycsökkentő leptint injektáltak, és azt tapasztalták, hogy a magas fruktóztartalmú diétán élő patkányok nem csökkentették tápanyagfelvételüket. (A leptin egy hormon, ami a tápanyagfelvételt az energialeadásnak megfelelően szabályozza.) Ha a szervezetünk nem reagál a termelődött leptinre, és magas zsír-, illetve kalóriatartalmú ételek fogyasztunk, akkor bekövetkezik az elhízás.
A leptinrezisztencia eleinte észrevétlenül, meglepő módon elhízás nélkül alakult ki a patkányokban, azonban amikor az állatok magas zsír- és kalóriatartalmú étrendet kaptak, a leptinrezisztens állatoknál a súlynövekedés messze meghaladta az eredetileg fruktózmentes diétán élőkét.
Más tanulmányokból ismert, hogy az emelkedett trigliceridszint hasonlóan hat a tápanyagfelvételre. A kutatók remélik, hogy további vizsgálatokból kiderül majd, hogy a fruktózfogyasztás csökkentésével visszafordítható-e a folyamat.