Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Agyserkentő tippek elbutulás ellen

Mindenki feledékeny lehet olykor – ne aggódjunk, ezek még nem az Alzheimer-kór tünetei. Az odafigyelés azonban nem árt: néhány tanács betartásával sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük az elbutulással járó betegségeket.



Jobb ha tudjuk, hogyan tartsuk egészségesen elménket! Néhány tanács a gondolkodóképesség megtartásához:

Egyen az agyának megfelelő ételt!

Azok vagyunk, amit megeszünk, nincsen másképp ez az aggyal sem. A készételek transzzsírjai és telített zsírjai kedvezőtlenül befolyásolják az agyi szinapszisokat. A szinapszisok kötik össze az agy idegsejtjeit, fontosak a tanulásban és a memóriában. Az omega-3 zsírsavban gazdag étrend (pl. lazac, dió és kivi gyakori fogyasztása) javítja a szinaptikus kapcsolatokat, és segít a depressziótól a demenciáig terjedő elmebajok megfékezésében.

Sportoljon!
A test egyéb részeinek edzése is segít megőrizni a memóriát, tisztább gondolatokat eredményez, és számos tanulmány szerint csökkenti a kognitív megbetegedések rizikóját. Mivel a testedzés enyhe stressz a szervezet számára, és fogyasztja az agy számára is értékes energiát, növeli egyes kémiai anyagok, úgynevezett növekedési faktorok felszabadulását, ezzel pedig erősebbé és egészségesebbé válnak az agyi neuronok. A szakértők szerint minden nap fél óra elegendő. Ne felejtsünk el nyújtani! A nyújtás csökkenti a stresszt, és jó hatással van agyunk memóriaközpontjára.

Adjon feladatot az agyának!
Fejtörőkkel, keresztrejtvényekkel és memóriajátékokkal. A fokozott mentális aktivitás csökkenti a demencia (elbutulás) kockázatát, mivel fenntartja és megtartja az agyi stimulációt. Még az aktuális politikai kampányra figyelés is javítja a figyelem szabályozását és a tanulási folyamatot.

Memóriatrükkök
Időről időre elő lehet hívni a memóriabankban tárolt információkat. A kognitív képességekben való magabiztosság kedvezően hat a memóriafunkciókra, különösen idősebb korban. Ilyenkor gyakrabban fordulnak elő memóriahibák, ezek az élmények pedig még a későbbi próbálkozástól is elvehetik a kedvet. Az előrejelzés szintén javíthatja a memóriát. Ha van egy jó ötletünk, hogy hogyan jegyezzünk meg valamit, szívesebben emlékszünk rá.

Fontos a pihenés!
Az alvás segíti a napi emlékek újraélését, és hosszabb távú rögzítést biztosít. Egyes tanulmányok szerint az agy alvás közben sokkal gyorsabban feldolgozza az eseményeket, mint ébrenlétkor – ne legyen több átalvatlan éjszakátok, diákok! Egy másfél órás délutáni szieszta is segít megszilárdítani a hosszú távú memóriát.

Természetesen egyik elmeerősítő tipp sem biztos. Egyes tanulmányok szerint az Alzheimer-kór és más típusú demenciák igencsak függnek a genetikai háttértől. Egy tanulmányban, melyet júliusban mutattak be az Alzheimer Társaság Nemzetközi Konferenciáján, az Alzheimeres anyák és gyermekeik megbetegedésének esélye között fennálló kapcsolatra utaltak.

Jelenleg senki nem tudja előre megmondani, hogy kinél fog kialakulni demencia. Míg a kutatók jobb előrejelzésen és gyógymódon gondolkoznak, valószínűleg az a legjobb, ha törődünk agyunkkal és testünkkel, hogy egészséges maradjon!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tippek_elbutulas_ellen