Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Szemetet árulnak étel címén a gyerekeknek

Egy kanadai tanulmány adatai szerint a gyerekek számára készült élelmiszerek 89 százaléka igen káros lehet a fejlődő szervezetekre magas cukor-, zsír- és sótartalmuk miatt.



A tanulmány elkészítése során 367 gyerekeknek készült élelmiszert vizsgáltak be az Egyesült Államok étkezési irányelvei szerint. Az adatok szerint az élelmiszerek 70 százalékában jóval több cukor, 23 százalékában jóval több zsír, 17 százalékában pedig jóval több só volt, mint az megengedhető lenne.

Az élelmiszerek csomagolásán a vizsgált termékek 62 százalékának esetében az elégtelen táplálkozási értékek ellenére a gyártók a termék előnyös tulajdonságait hangsúlyozták (alacsony zsírtartalom, kiváló kalciumforrás, hozzáadott tartósítószer nélkül készült), ezzel azt az érzést keltve a vásárlókban, hogy az adott élelmiszer egészséges.

„Célunk egyértelműen a direkt gyerekeknek készült élelmiszerek vizsgálat volt – nyilatkozta Cherlene Elliott, a kutatás vezetője, a kanadai Calgary Egyetem munkatársa. – Ha a szülők meglátják a csomagoláson feltüntetve a termék előnyös tulajdonságait, egyből azt gondolhatják, hogy az adott élelmiszer egészséges és teljes értékű táplálék, pedig ez az esetek többségében koránt sincs így.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/gyerekek_egeszsegtelen_elelmiszer