A napi háromszori gyümölcs- illetve zöldségfogyasztás (elsősorban leveles zöldségek: spenót, káposzta) jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyeit – derült ki egy18 éven át több mint hetvenezer nő részvételével zajló amerikai kutatásból.
„Persze ez sem megoldás mindenre – nyilatkozta Dr. Lydia A. Bazzano, a Tulane Egyetem munkatársa. – Ha mellette egyfolytában édességet, cukros italokat és tésztaféléket eszünk és még genetikai hajlamunk is van a cukorbetegségre, akkor ez sem fog megmenteni tőle. A megfelelő étrend csak egy része a megelőzésnek.”
A kutatás ideje alatt a megfigyelt nők kb. 6,3%-nál alakult ki kettes típusú cukorbetegség. Az adatok szerint a napi háromszori zöldség- és gyümölcsfogyasztás mintegy 18%-kal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ugyanakkor a gyümölcslé fogyasztása 18%-kal növeli annak kockázatát.
„A gyümölcslé rengeteg cukrot tartalmaz, és folyékony formájának köszönhetően igen gyorsan felszívódik, ezáltal a szervezet hirtelen jut igen nagy mennyiségű cukorhoz, amelynek a lebontása megterhelő – nyilatkozta Dr. Bazzano. – A 100 százalékos gyümölcsleveknél már jobb a helyzet, de cukortartalmuk ezeknek is igen magas.”
Az Egyesült Államokban a cukorbetegség nagy egészségügyi problémát jelent már a fiatal felnőttek körében is. „Az eddig az ötvenes-hatvanas éveikben járó idősekre jellemző betegség egyre gyakoribb a 20-30 évesek körében – nyilatkozta Dr. Joyce Lee, a Michigani Egyetem Gyermekkórházának orvosa. – Az ilyen korban kifejlődött cukorbetegség rengeteg komplikációt okozhat a későbbiekben, és sajnos a jelentősen megrövidült várható élettartammal is számolni kell.”