Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Orgazmus 70 év felett

Egyre több, a hetvenes éveit taposó idős ember állítja, hogy jó szexuális életet él, méghozzá gyakran. Ebben a korcsoportban a nők különösen elégedettek szexuális életükkel – legalábbis Svédországban.

Az idős emberek szexuális életéről kevés információ áll rendelkezésre, és az ilyen témájú vizsgálatok legnagyobb része is az azokkal kapcsolatos problémákra fókuszált. A svédországi Göteborgi Egyetem munkatársa, Nils Beckman és kollégái a hetvenes évek elejétől kezdve négy időintervallumban készítettek felmérést hetvenes éveikben járó emberek szexuális életéről, beleértve a problémákat, az aktivitást és az elégedettséget is.

A British Medical Journal hasábjain megjelent közlemény szerzői szerint egyre több időskorú élvezi a szex örömeit még hetvenen túl is. Míg 30 évvel ezelőtt a nős férfiak 52%-a volt szexuálisan aktív, ma már 68%-uk az. A férjezett nőkre ugyanez igaz, a korábbi 38%-ról 56%-ra emelkedett a szexuálisan aktív nők száma. A nőtlen férfiak esetében a változás 24%-ot tesz ki (30-ról 54%-ra), a nem házas nőknél szinte megdöbbentőek a számok: 0,8%-ról 12%.

Ezenfelül egyre több nő számol be maximális elégedettségről és orgazmusról, miközben kevesebben állítják, hogy sosem éltek át orgazmust. Az elégedetlen férfiak száma azonban növekvőben van, ami a kutatók szerint egyszerűen annak köszönhető, hogy ma már nem számítanak annyira tabunak a szexuális problémák, ezért többen merik bevallani őket. Míg a merevedési zavarok száma csökkenő tendenciát mutat, a magömléssel kapcsolatos problémák egyre gyakoribbá válnak. Az idő előtti magömlés előfordulásának aránya nem változott.

Érdekes, hogy a nők és férfiak egyaránt az erősebb nem képviselőit okolják a házasélet abbamaradásáért. Az eredmények alapján tehát a hetven évesek szerint a szex az élet természetes része, mely fontos szereppel bír legtöbbjük számára.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/orgazmus_szex_70_felett