Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Hódít a homeopátia

Az emberek egyre gyakrabban nyúlnak homeopátiás gyógyszerekhez – derül ki egy osztrák kutatásból. Sok leendő anya használja például ezt az alternatív gyógymódot, mivel ők a terhesség alatt csak korlátozottan vehetnek be gyógyszereket.

A homeopátia [0] a hasonlósági elv szerint dolgozik. „Hasonlót a hasonlóval gyógyítani”. Ez abból indul ki, hogy minden betegség olyan gyógyszerrel kezelhető, amely magasabb dózisban hasonló panaszokat idéz elő, mint maga a betegség. Ezzel utánozza azt és a szervezetet öngyógyításra serkenti. A homeopátiás gyógyszerek alapjai természetes anyagok, növényi-, állati és ásványi területről, amelyeket alacsonyabb dózisban tartalmaznak. Az elkészítés során az anyagot fokozatosan vízzel vagy alkohollal rázzák össze vagy tejcukorral keverik, így az eredeti hatóanyag erősen felhígul.

Amint Martin Peithner, a Pharmig gyógyszeripari egyesülés homeopátiás szakbizottságának elnöke mondja, már régóta világos trend mutatkozik a komplementer medicinás kezelések irányába. „Mindenekelőtt a terhes nők, az anyák és a gyermekek alkalmazzák a homeopátiás gyógyszereket. A gyógyszerpiacon – közel 3 százalékos piaci részesedéssel - Ausztriában nemzetközi összehasonlításban igen magas helyi értéke van a homeopátiának.”

A betegek számára a homeopátiás kezelés melletti döntés drága lehet, mert jelenleg ezt teljes egészében maguknak kell fizetniük. A szakmai társaságok, betegképviselők és homeopátiás gyógyszerelőállítók minden törekvése eddig eredménytelen volt, hogy a homeopátia [0] kizárását kiemeljék a betegpénztárak térítéséből. Ezért még nincsenek szerződések sem a betegpénztárakkal.

Martin Peithner ennek okaként említi: „A problémát kétoldalúan kell tekinteni, mert a komplementer terápia és különösen a homeopátia két nagy blokkból tevődik össze, az orvosi kezelésből és a gyógyszeres terápiából. Az orvosi kezelés a homeopátiánál lényegesen időigényesebb – és ezzel drágább – mint a hagyományos orvoslásnál.”

Németországban egészen más a helyzet: 2006. október 1-je óta több mint 70 betegpénztár vállalja a homeopátiás kezelés költségét. Ezt a példát rövidesen Ausztria is követheti, mert a Legfelső Bíróság a homeopátiát alapvetően elismeri mint orvostudományi módszert. Az SPÖ-ÖVP koalíció kormányprogramjában ködösen „a térítési kódexben a homeopátiás termékek evidenciaalapú elismeréséről” van szó.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/homeopatia_hodit