Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Miért hízunk mégis, ha a zsírsejtek száma már nem nő?

Amerikai kutatók rájöttek, hogy a zsírsejtek – függetlenül attól, hogy az illető sovány vagy túlsúlyos – az ember tinédzserkorában alakulnak ki, és számuk onnantól már nem változik jelentősen. A testsúly későbbi változása nem az új zsírsejteknek, hanem a már meglévők növekedésének tulajdoníthatók.Az amerikai kutatás során radiokarbonos kormeghatározással vizsgálták az emberi DNS-t, így fedezték fel, hogy a zsírsejtek száma még nagy súlyvesztés után is állandó marad, ezért valószínű, hogy a szervezetünkben található zsírsejtek száma már gyermek-, illetve kamaszkorban eldől.

A radiokarbonos eredetvizsgálatot általában régészek és paleontológusok alkalmazzák a leletek korának meghatározására, most azonban a zsírsejtek kialakulását és növekedését vizsgálták vele. A vizsgálatok szerint évente mindössze a zsírsejtek 10 százaléka cserélődik ki, függetlenül a kortól és testsúlytól. „Vizsgálataink szerint a zsírsejtek mennyisége a tinédzserkor után nem változik jelentősen” – nyilatkozta Dr. Bruce Buchholz, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársa. „A zsírsejtek azonban képesek a növekedésre, így térfogatuk is megnőhet, és ez okozza az elhízást.”

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint a '70-es évek eleje óta egyre gyakoribbak a kórosan túlsúlyos esetek. A 20-76 éves korosztályban az elhízás aránya 25 év alatt 15%-ról 32,9%-ra növekedett.

„Kutatásunk tanulsága szerint az elhízott embereknek a fogyás után is vigyázniuk kell rá, hogy mit esznek, hiszen a zsírsejtjeik továbbra is képesek több zsír elraktározására” – nyilatkozta Dr. Buchholz. Az elhízás leggyakrabban a szervezet energia-egyensúlyának megbomlása miatt alakul ki – azaz túl sok kalóriát fogyasztunk, miközben túlzottan keveset mozgunk. A testsúly azonban genetikai, metabolikus, viselkedési, környezeti kulturális és szocioökonómiai tényezők együttes hatásából jön létre.

„Az új ismeretek fényében eddig ismeretlen módszereket dolgozhatunk ki az elhízás és a túlsúly következtében létrejövő betegségek ellen” – nyilatkozta Dr. Buchholz.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/zsirsejtek_fogyas