Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Boldogságunk felerészben génjeinktől függ

Ha nem is vehetünk pénzen boldogságot, azért még örökölhetjük – állítják brit és ausztrál kutatók, akik ikerkutatásaik során megállapították, hogy a boldoggá tevő személyiségvonások legalább felét gének szabályozzák, míg maradék jólétünkért kapcsolatok, az egészség és a karrier tényezői felelősek.

„Meglepő módon azt találtuk, hogy a boldogságbeli különbségek nagyjából fele genetikai eredetű.” – magyarázta Tim Bates, az Edinburgh Egyetem kutatója, aki társaival 25-75 év közötti, egy- és kétpetéjű ikerpárokat vizsgált. A résztvevőknek kérdéseket tettek fel személyiségükről; arról, hogy mennyit szoktak aggódni, és hogy mennyire érzik elégedettnek magukat az életükkel.

Mivel az egypetéjű ikreknek ugyanolyan a génállományuk, a kétpetéjű ikreknek viszont eltérő, a kutatók azonosíthatták azokat a géneket, amelyek bizonyos személyiségvonásokat eredményeznek, és a boldogságra hajlamossá tesznek. Az eredmények szerint az egypetéjű ikertestvéreknek személyiségük és „jólétük" is nagyon hasonló, ehhez képest a kétpetéjű ikreknél a kutatók csak feleennyi hasonlóságot találtak, ami a gének jelentős szerepére utal.

A Psychological Sciene című lapban közölt eredmények szerint a társaságkedvelő, aktív, stabil, keményen dolgozó és lelkiismeretes emberek hajlamosabbak a boldogságra. A barátságos, nyugodt és megbízható személyiségvonások a kutatók szerint egyfajta forrást, elnevezésük szerint „affektív tartalékot” jelentenek, amiből stresszes időkben is lehet meríteni, a ami gyakorlatilag tárolt boldogságot jelent a pozitív személyiségvonásokat örökölt emberek számára.

A kutatók szerint eredményeik segítségével jobban érthetővé válhat a depresszió, és az, hogy mi teszi a különböző embereket boldoggá vagy boldogtalanná.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/boldogsag_hajlam_gen_genetika_szemelyiseg_depresszio