Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A természetes szülés hívei nem számolnak a fájdalommal

Sok nő csak a szülőszobában szembesül a vajúdás fájdalmaival, illetve azzal, hogy a manapság oly divatos 'természetes módszerek' helyett mégiscsak szüksége lenne egy kis érzéstelenítésre – derül ki egy tanulmányból. Hogyan lehetséges ez?

A University of Newcastle kutatói szerint óriási eltérések vannak a nők szülést illető elvárásai és valós tapasztalatai között. Angliában a kismamák negyede végül mégis az epidurális érzéstelenítés mellett dönt, holott azt korábban nem tervezte.

Mostanában divatos a szülést és a vele járó fájdalmat 'természetes folyamatként' kezelni, ami rendben is van, de a kismamákban erős frusztrációt okozhat, ha nem képesek otthon, érzéstelenítés nélkül megszülni gyermeküket, és emiatt hajlamosak azt hinni, hogy elrontottak valamit.

Sok országban évek óta folyik a küzdelem azért, hogy a szülés folyamatát visszahelyezzék természetes környezetébe, kikerülve egy csomó fölöslegesnek tartott orvosi kezelést. Ám félő, hogy a kezdeményezők átesnek a ló túloldalára, és mindeközben elfelejtkezünk a modern orvostudomány előnyeiről.

Köztudott, hogy azok a nők, akiket bába és a partnerük is támogat vajúdás közben, könnyebben birkóznak meg a fájdalommal és kevesebbszer kérnek fájdalomcsillapítást is. De a segítő kezek ellenére a nőknek fel kell készülni arra is, hogy ez néha nem elég – összegzi a kutatás.

A legfontosabb, hogy a kismamák tisztában legyenek lehetőségeikkel és az adott helyzetben azt a módszert tudják választani, amely számukra leginkább megkönnyíti a szülés nehéz pillanatait. Nem szabad, hogy azt érezzék, elrontottak valamit, amiért fájdalomcsillapítót kértek orvosuktól. Hiszen a természetes módszerek hangoztatói sokszor elfelejtik, hogy minden eset egyedi, és minden nőnek másra lehet szüksége hogy megbirkózzon a szülés nehézségeivel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szules_fajdalom_epiduralis_fajdalomcsillapitas