Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mégsem ártalmas a terhesség alatti dohányzás?

Egy brit tanulmány arról számolt be, hogy a magzat számára nem okoz hátrányt a terhesség első 4 hónapja alatti dohányzás. Ha a terhes kismama az állapotosság ötödik hónapjáig felhagy káros szenvedélyével, a dohányzás negatív hatása nem jelentős a kisbabára nézve, sőt, a terhesség egész ideje alatti cigarettázás is csak kis mértékben befolyásolja a baba születési súlyát. Mindez azonban mégsem igaz minden esetben.

A dohányzás okozta megbetegedések ismeretében eddig elfogadott nézet volt, hogy minden elszívott cigaretta duplájára növeli a terhesség alatti komplikációk lehetőségét, és hozzájárul a baba esetleges rendellenes fejlődéséhez. A dohányzó anyák újszülöttjei átlagosan kb. 20 dekagrammal kisebb súllyal születnek, mint a nem dohányzó anyák gyermekei, az alacsony születési súlyú gyerekeknél pedig nagyobb az esély a fejlődési problémákra és a koraibb halálozásra.

Emma Tominey, a londoni LSE (London School of Economics) kutatója azonban most az eddigieknek teljesen ellentmondó eredményekkel állt elő: szerinte ugyanis a dohányzás a terhesség elején, az első négy hónapban mégsem okoz kárt, és a terhesség alatti dohányzás szempontjából csupán az utolsó három hónap lehet válságos, mivel akkor a legjelentősebb a baba fejlődése.

A kutatónő egy hosszútávú brit vizsgálat 6 860 csecsemő születési súlyára és a terhesség alatti időszakra vonatkozó, 1973 és 2000 közötti adatait vizsgálta, és arra jutott, hogy a terhesség egész időszaka alatt folytatott dohányzás ugyan lecsökkenti az állapotosság időtartamát, de csupán kicsivel többel, mint egy nap. Az adatok szerint a dohányos nők gyermekének születési súlya nagyjából 5,6%-kal volt kisebb, mint a nem dohányzó anyáké.

Tominey szerint a dohányzással szemben egyéb tényezők, pl. az alkoholfogyasztás és a táplálkozás sokkal többet nyom a latban: az egészségesebb életmódot élő és étrendet folytató, kevesebb alkoholt fogyasztó anyáknál a dohányzás már sokkal kisebb mértékben befolyásolja a születési súlyt – mindössze 1,8%-kal csökkentve azt – a terhesség hossza pedig elhanyagolható idővel csökken csak a dohányzás hatására. Ezek szerint leginkább azoknak a nőknek a gyermekei veszélyeztetettek, akik rossz társadalmi háttérrel, alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, mivel náluk a terhesség alatti dohányzás mellett gyakori az alkoholfogyasztás és a nem megfelelő táplálkozás is.

Az eredményeket sok kritika övezi, legfőképpen az, hogy a kutatás csupán a születési súlyra koncentrál, és nem veszi figyelembe a vetélés, a koraszülés, abölcsőhalál és a légúti betegségek veszélyét, melyekről korábban már bebizonyosodott, hogy összefüggenek a terhesség alatti dohányzással. A dohányos kismamák tehát továbbra sem kaphatnak felmentést a káros szenvedéllyel való felhagyás alól.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/terhesseg_alatti_dohanyzas_veszelye_szuletesi_suly