Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Hatásos természetes módszer húgyúti fertőzésre

A Stirling Egyetem kutatói újabb bizonyítékokat találtak arra, hogy a jó öreg házi kezelési módszerek nem haszontalanok: a tőzegáfonya leve hatékonynak bizonyult a húgyúti fertőzések gyógyítására.

„A húgyúti fertőzések gyakran egyfajta szégyenérzetet okoznak az emberekben és ezért inkább hagyományos, házi praktikákat választanak, semhogy orvosi kezelést vegyenek igénybe. Ez sajnos egy gyakori probléma, mely komoly többletköltséget jelent az egészségügyi ellátónak.” – mondta Dr. Ruth Jepson, a kutatócsoport vezetője.

Húgyúti fertőzésről beszélünk akkor, amikor a vizeletben olyan mértékben emelkedik meg a baktériumok száma, hogy vizeléskor fájdalom jelentkezik, és kezelés nélkül gyakran vagy a húgyhólyag, vagy esetleg a vese is érintetté válik.

Az Amerikai Urológus Társaság szerint a húgyúti fertőzések a leggyakoribb olyan állapotok, melyek miatt a betegek orvoshoz fordulnak - ez évente több mint 7 millió orvos-beteg találkozást jelent az USA-ban. A társaság felmérése szerint a nők 40 százaléka, valamint a férfiak 12 százaléka életében legalább egyszer átesik húgyúti fertőzésen.

Az emberek évtizedeken keresztül használták a tőzegáfonya levét mind a húgyúti fertőzés megelőzésére, mind a kezelésére. A gyümölcs ugyanis tartalmaz például kininsavat és citromsavat, melyek antibiotikus hatásuk révén segítik a baktériumok kiürülését a húgyhólyagból.

A kutatók 10 vizsgálat összesen 1049 résztvevőjétől származó adatokat elemezték újra. A kutatások során a betegek vagy áfonyalevet, vagy egyéb gyümölcslevet, vagy vizet kaptak egy hónapon keresztül. A megivott gyümölcslé mennyisége a legtöbb esetben hasonló: napi két pohár volt; a kutatók szerint azonban sajnos nincs általános érvényű szabály, hogy mennyi ideig kell ezt a mennyiséget fogyasztani a kívánt hatás megjelenéséig.

„Megállapítottuk, hogy a kontrollcsoporthoz képest jelentősen csökkent a tőzegáfonya levét fogyasztók között a húgyúti fertőzések aránya, mely különösen a nők ismétlődő fertőzései esetében volt szembetűnő. Az egyik vizsgálat például kiemeli, hogy az áfonyalevet fogyasztók között hat hónap alatt összesen 8 nőnél alakult ki legalább egyszer húgyúti fertőzés, míg ez a szám a lactobacillust fogyasztók esetében 19, a kontrollcsoportban pedig 18 volt. Több kutatás során tapasztaltak nagymértékű lemorzsolódást, mely részben a tőzegáfonyalé ízével, részben a magas költségekkel magyarázható.” – fejtette ki Dr. Jepson.

„A legtöbb urológus húgyúti fertőzés esetén a vizelet savanyítását javasolja, azonban nem minden fertőzés alakul ki alkalikusabb vizelet miatt. Ennél fogva megfontolható a tőzegáfonya használata a fertőzések leküzdésére, különösen a nők zavaró, visszatérő fertőzései esetében. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez csak egyike a kezelési lehetőségeknek, melyek között a bőséges folyadékfogyasztás és az antibiotikumok szedése is szerepel” – tette hozzá Dr. Roger Dmochowski urológus professzor, a társaság fertőzésekkel foglalkozó szakértője.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tozegafonya_afonyale_bakterialis_hugyuti_fertozes