Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A rövid lábú nők hajlamosabbak a májbetegségekre

Egy brit kutatás szerint a lábhossz és az egészségi állapot összefügg, kiderült ugyanis, hogy a rövid lábú nők hajlamosabbak a májbetegségekre.

A Bristoli Egyetem kutatói 4300 60-79 éves nőt vizsgáltak, akiket találomra választottak ki 43 különböző városból. Megmérték a résztvevők teljes testmagasságát és lábuk hosszát, valamint vért vettek tőlük, hogy négy, a máj egészséges működését és károsodását jellemző enzim szintjét megmérjék.

Az eredmények szerint a rövidebb lábú asszonyoknál a mért négy enzim szintje magasabb volt, és ebből háromnak a láb hosszával arányosan csökkent a szintje. A Dr. Abigail Frazer vezette kutatócsoport azt gyanítja, hogy a gyerekkori életmódnak köze lehet az eredményekhez.

„A kapott eredményeket úgy értelmezzük, hogy a gyerekkorban minket ért hatások, például a helyes táplálkozási szokások, melyek befolyásolják a növekedés folyamatát, a máj fejlődésére is hatnak. Ebből adódóan felnőttkorban a májenzimek szintjét és a májbetegségekre való hajlamot is befolyásolják .” – állítja a csoport. A kutatók szerint is elképzelhető, hogy minél magasabb valaki, annál nagyobb a mája és annál kevesebb enzim termelődik, ebből adódóan a máj hatékonyabban tud védekezni a vegyi anyagokkal szemben.

A kutatás alátámasztja az egészséges életmód fontosságát, már gyerekkortól. Az egészséges étkezéssel megelőzhető a nem alkoholfogyasztással összefüggő májzsírosodás, ami minden ötödik Nagy Britanniában elő embert érint.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/rovid_labu_no_majbetegseg_majenzim