Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A terhesség kilenc hónapja - cikksorozatA terhesség kilenc hónapja I. [0]
Ha egy nő életében elérkezett a pillanat, amikor orvosa megállapítja, hogy gyermeket vár, természetesen ezer meg ezer kérdés merül fel állapotával kapcsolatban. Kilencrészes sorozatunkban arra vállalkozunk, hogy bemutassuk ezt az izgalmas időszakot a fogamzástól a születésig.


A terhesség kilenc hónapja II. [0]
A negyedik héttől a magzat naponta átlagosan 1 mm-t nő. A hatodik héten hossza már másfél centiméter. A képen jól felismerhető a gerincvelő kezdeménye, a gerinchúr.


A terhesség kilenc hónapja III. [0]
A terhesség harmadik hónapjában már kezd kialakulni az arc, az embrióból lassacskán magzat lesz. Ekkor kerül sor az első laboratóriumi vizsgálatokra is.


A terhesség kilenc hónapja IV. [0]
A kismamák számára első hallásra kissé gyorsnak tűnik a 18. hét után mért 120-160/perc szívfrekvencia, de ez normálisnak számít. A magzat egyébként 16 cm hosszú és 100 g súlyú. Ebben az időszakban történik a rendellenességek kiszűrése.


A terhesség kilenc hónapja V. [0]
Az anya ebben hónapban kezdi érezni a magzat mozgásait. Az egészséges kismama nyugodtan folytathatja mindennapi tevékenységét, de mi a teendő, ha a terhesség alatt vérzés vagy hasi fájdalom jelentkezik?


A terhesség kilenc hónapja VI. [0]
A terhes méh a köldök magasságáig ér, a has már elődomborodik. A magzat mozgását a kismama már nemcsak érzi, hanem az a hasfalon át láthatóvá, tapinthatóvá is válik.


A terhesség kilenc hónapja VII. [0]
Ebben a hónapban kinyílik a baba szeme, lassan kialakulnak végleges testarányai. A 28. héttől már önálló életre is képes lenne. Ezalatt a mama háta egyre gyakrabban fáj, és bizony hízik is.


A terhesség kilenc hónapja VIII. [0]
A növekvő terhes méh eléri a bordaíveket, felnyomja a rekeszizmot, és az eddig függőleges gyomor közel vízszintes helyzetbe kerül. Megjelenhetnek normálisnak mondható panaszok, de nem árt ismerni a terhességi toxikózis tüneteit.


A terhesség kilenc hónapja IX. [0]
A 36. terhességi hét végén a magzat súlya eléri a 2500 g-ot, hossza 48 cm. Ha ekkor világra jönne, már 90%-os bizonyossággal életben maradna.


A terhesség kilenc hónapja X. [0]
A szülés időpontjának közeledtével számtalan olyan kérdés merül fel, amely bizonytalanságot, időnként félelmet válthat ki a terhes nőből.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/terhesseg_kilenc_honapja