Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Az élelmiszeradalékok összefügghetnek a hiperaktivitással

Egyes mesterséges élelmiszerszínezékek és adalékanyagok hatására rosszabbodhat a 3 és 9 év közötti hiperaktív gyerekek állapota állapota – állapították meg brit kutatók.



A Southamptoni Egyetem kutatói több mint 300 gyermek esetében vizsgálták különféle élelmiszeradalékok hatását, és azt tapasztalták, hogy bizonyos színezékek és konzerválóanyagok hatására a gyerekek viselkedésében jelentős változás volt tapasztalható.

A Jim Stevenson vezette kutatócsoport 3, valamint 8-9 éves gyerekeket vizsgált, egészségeseket és viselkedési problémákkal küzdőket egyaránt. A gyerekeknek találomra háromféle gyümölcslevet adtak inni: egy, a kutatók által összeállított kombinációban különféle színező-és tartósítóanyagokat tartalmazót, egy olyat, mely leginkább hasonlít az átlagos brit gyerekek által fogyasztott gyümölcslevekre, valamint egy adalékmenteset.

Az eredmények szerint az adalékanyagokat magasabb koncentrációban tartalmazó italnak különösen kedvezőtlen hatása volt az adalékmenteshez képest a gyerekek viselkedését tekintve; és még a második, kevesebb adalékot tartalmazó ital káros hatását is kimutatták az idősebb gyerekek esetében, bár ez egyénenként eltérőnek bizonyult. A gyerekek viselkedésében tapasztalt változások, az impulzívvá és dekoncentrálttá válás a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) jellemző tünetei, mely valamilyen mértékben a brit iskolások 5-10%-át érinti.

A brit élelmiszer-felügyelet, a Food Standards Agency szerint a hiperaktivitás-figyelemzavar tüneteit mutató gyerekek esetében tanácsos lehet a kevés adalékanyagot tartalmazó étrend betartása, bár egyes szakértők kétségbe vonják ennek hatását. Egy, a BBC által megszólaltatott ADHD-szervezet tagja szerint a hiperaktív gyerekek esetében az étrendbeli változtatások nem mindig hatásosak: van, hogy a szegényes étrend egyenesen negatívan befolyásolja a gyerekek állapotát, de a pozitív étrendbeli változtatások nem feltétlenül járnak egyértelmű javulással.

Az élelmiszeradalékoknak a gyerekek viselkedésére gyakorolt hatásáról évtizedek óta folynak viták, az MSNBC-nek nyilatkozó szakértők egyike szerint a mostani kutatás azt a dietetikusok által régóta hangoztatott felfogást támasztja alá, hogy a túl sok feldolgozott ételt, és ezzel együtt sok zsírt, cukrot és sót tartalmazó étrend nem optimális az egészség szempontjából.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hiperaktiv_adalekanyag_tartositoszer_szinezek