Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Visszakapja méhlepényét az amerikai anyuka

A bíróság arra kötelezett egy nevadai kórházat, hogy adják vissza a placentáját annak a nőnek, aki tervei szerint kislánya születése után a szervet a szülés utáni depresszió elkerüléséhez használta volna fel.

Anne Swanson még áprilisban adott életet kislányának, és eredetileg úgy tervezte, hogy a szülés után a méhlepényt hazaviszi, megszárítja, porrá őrli, majd kapszulákba töltve elfogyasztja, mivel egy elmélet szerint a placentában lévő hormonok segíthetnek a szülés utáni depresszió kezelésében. A császármetszéses szülés után azonban a kórház megtagadta a placenta átadását a nőnek, arra hivatkozva, hogy a szerv veszélyes hulladéknak számít.

Az anya bírósághoz fordult, mely úgy döntött, hogy a kórház a méhlepényt – amit eddig egyébként lefagyasztva tárolt – nem semmisítheti meg, és vissza kell neki adnia a nőnek.

A nevadai törvények nem tiltják, hogy a kórházak kiadják a méhlepényt az anyáknak, de az általános gyakorlat az, hogy a szervet megsemmisítik, hacsak nincs rá szükség bizonyos vizsgálatokhoz. Ritkán azonban előfordul, hogy vallási vagy kulturális okok miatt a nők hazavihetik. A Swansont ellátó kórház illetékese szerint a mostani egyedi elbírálású esetnek számít, és a kórháznak szigorúan szabályoznia kell a biológiai eredetű veszélyes hulladékok kezelését.

Anne Swanson eredeti terveivel ellentétben a méhlepényt nem fogja elfogyasztani, helyette kiszárítva elrakja, és valamikor eltemeti majd.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mehlepeny