Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Öregíti a tinédzsereket a szex

Valós koruknál idősebbnek érzik magukat azok a tinédzserek, akik náluk idősebbekkel randiznak, szexuális életet élnek, és alkoholt vagy drogot fogyasztanak – derült ki egy kanadai felmérésből.

Korábbi tanulmányok már beszámoltak arról, hogy a tinédzserek általában hajlamosak idősebbnek érezni magukat életkoruknál – Kelly Arbeau, a kanadai University of Alberta pszichológusa ennek ismeretében vágott bele kutatásába.

Arbeau és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a „felnőttes” viselkedésformákat folytató tinik még idősebbnek gondolják-e magukat, mint az átlagos tinédzserek. Ehhez 664, 12 és 19 év közötti fiatalt kérdeztek ki szexuális és párkapcsolati tapasztalataikról, dohányzási, valamint alkohol- és drogfogyasztási szokásaikról.

A várakozásnak megfelelően a megkérdezett tinik idősebbnek érezték magukat valós koruknál, a lányok sokkal inkább, mint a fiúk, valószínűleg azért, mert korábban kezdenek kamaszodni. Azok, akik a legidősebbnek gondolták magukat, hajlamosabbak idősebbekkel randevúzni, és szexuálisan is tapasztaltabbak a többieknél.

Kelly Arbeau szerint a szexuális tapasztalatszerzés kétségtelenül a felnőttség ismertetőjegye, ezért azok a tinik, akik e téren előrébb járnak kortársaiknál, érthetően érzik magukat érettebbnek.

A szexualitáshoz hasonló hatással bír az önértékelésre az alkohol- és drogfogyasztás: az ilyen tapasztalatokkal bíró fiatalok is idősebbnek érzik magukat kortársaiknál. Érdekes módon, e téren a fiúk járnak előrébb, a lányokra a káros szenvedélyek nincsenek „öregítő” hatással, a kutatók szerint talán azért, mert ezek a szokások a lányok számára nem vonzóak.

A tanulmányszerzők szerint a fenti összefüggések pontos okai nem ismertek: nem tiszta, hogy eleve azok hajlamosak felvenni a felnőttes szokásokat, akik idősebbnek érzik magukat, vagy e tettek miatt érzik magukat érettebbnek. Érdekesség, hogy az „öregítő” tendencia a fiatalok húszas éveire megfordul: akkorra inkább fiatalabbnak érzik magukat valós koruknál.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tinedzser_szex